Cloud computing: motor van de 21ste eeuw

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Dit jaar bezoek ik bijna dagelijks meerdere organisaties (van service leveranciers tot gebruikers en van multinationals tot de overheid) om het cloud verhaal te vertellen, zozeer is deze vorm van IT opeens weer hot geworden. Er staan ook echt onvermijdelijk grote veranderingen aan te komen. Een vernieuwing van hoe we werken, hoe organisaties IT inzetten en aanbieden. Vergelijkbaar met de elektrificatie in de 20ste eeuw die oude voorzieningen als kaarslicht en gaslantarens voorgoed deden verdwijnen.

Elektrificatie leverde de zo dringend gewenste standaard energiebron, waardoor de maatschappij zich tot het hoge welvaartsniveau van vandaag kon ontwikkelen. Als essentieel element fungeerde het gestandaardiseerde aanbod van stroom uit de muur. De ontwikkeling van een energienetwerk bood een veelheid van economische kansen en ontsloot geheel nieuwe manieren van werken.

Nu zijn het IT-netwerken die mogelijkheden voor allerlei nieuwe manieren van werken bieden. Door de inzet van cloud computing is IT als het ware aan het industrialiseren. Computerkracht verandert in een gestandaardiseerde nutsvoorziening, te vergelijken met elektriciteit en gas. De industrialisatie heeft gevolgen voor het hele traject van opwekking (het geautomatiseerde datacenter), het transport (ICT ‘uit de muur’) en het gebruik (elastische beschikbaarheid, altijd en overal). Echte standaardisatie van IT is nu mogelijk geworden.

Infrastructuur, platformen en applicaties veranderen in een continu beschikbare dienst, zowel publiek (openbaar) als privaat (gesloten), waardoor uiteindelijk een network of clouds ontstaat. Gekoppelde, geografisch verspreide datacenters vormen in wisselende samenstelling één virtuele computerfabriek, die tijd- en plaatsonafhankelijk voor gebruikers toegankelijk is.

Cloud computing wordt daarmee de belangrijkste motor van de informatiesamenleving in de 21ste eeuw, die nieuwe manieren van leven, werken, zakendoen en besturen ontsluit. Zij sluit naadloos aan bij het paradigma van de tijd- en plaatsonafhankelijke wereldwijde netwerk-kenniseconomie.

Wat betekent dit voor uw organisatie? Hoe kunt u profiteren van deze vernieuwing zonder dat uw legacy u tegenhoudt en het juist complexer maakt? De reis naar de private cloud biedt een oplossing en wellicht nog belangrijker, een business case.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.