Complexiteitsproblemen bij verregaande virtualisatie

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

In de dagen van het goede oude Mainframe – er zijn er nog velen heel produktief in gebruik trouwens – was het noodzaak de virtuele omgeving binnen dat mainframe heel strak georganiseerd te houden. Dat vraagt de juiste software, libraries, procedures en organisatie.  Later met de veel vrijer in te richten client/server omgevingen verviel een deel van die noodzaak voor een strak IT en vooral data management. Dit  laatste werd ook als een van de voordelen gezien van de meer open client/server architecturen. Echter het grote voordeel van die virtualisatie werd met het badwater weggegooid.

Pas toen VMware een concept ontwikkelde om op goedkope, maar tegenwoordig ook robuuste Intel bouwstenen deze mooie virtualisatiemogelijkheden weer bereikbaar te maken, startte een ware hausse van servervirtualisatieprojecten. In eerste instantie gedreven door ontwikkelaars die heerlijk flexibel hun ontwikkel- en testomgeving konden inrichten. Later volgden de consolidaties omdat duidelijk werd dat deze vorm van virtualisatie robuust was maar ook efficiënt. Flinke besparingen door het efficiënter inzetten van servers, hebben IT de afgelopen jaren goedkoper  gemaakt.

Nu de slinger van de klok weer terugzwaait naar (het liefst volledige) virtualisatie van productie-omgevingen op deze goedkope standaard Intel bouwstenen, zien we de wet van behoud van complexiteit zijn werk doen: als het virtueel eenvoudiger wordt, wordt het op de achtergrond complexer. Er ontstaat logischerwijs weer de behoefte aan een strakker opgezet IT en vooral data en server beheer. En dat houdt ook in dat je daarvoor de bijbehorende management en security systemen moet hebben. Een veel integrale wijze van management. En daar schort het momenteel aan.

Het vrijelijk en dynamisch inzetten Virtual Machines, die ook nog eens makkelijk verplaatsbaar zijn in de fysieke infrastructuur, maakt het nodig open en realtime beheergereedschappen te hebben om dit proces te beheersen. Ik kwam laatst bij een beheerder die vertelde: “ik weet dat een applicatie draait, mijn gebruikers klagen niet, als ik de applicatie ‘ping’ dan geeft hij respons, maar ik zou op dit moment niet weten waar en op welke server hij nu draait. We hebben de software niet omdat  direct te traceren.”

Ik ken een grote IT-afdeling waar soms servers weer (!) met een single applicatie worden geladen, omdat men anders de complexiteit van het beheer niet goed aankan. We lopen dus vast in de complexiteit van de virtuele wereld. Hoe komt dat ?  Natuurlijk ontwikkelen leveranciers zoals VMware managementgereedschappen om deze complexe wereld te kunnen beheren. Echter deze gereedschappen plaatsen in een wereld die al decennia eerder is gebouwd en al (gedateerde) managementsystemen heeft, is een hele klus. In de praktijk blijkt dat bij 30 – 40 % virtualisatie de complexiteit zo groot wordt, dat zonder grootschaliger automatisering verdere virtualisatie onmogelijk is.

In feite weer een beetje terug bij het mainframe. Het mainframe was complex en vereiste een stricte regulering met libraries vol met entiteiten en attributen om het geheel beheersbaar te houden.  Een ontwerperswereld die daar ook strict mee om moest gaan. Methoden en planmatigheid was de basis om een mainframe goed te beheren. In feite is het met VMware mogelijk geworden om een “software mainframe” te bouwen op standaard bouwstenen. We zien de oude beheersvorm van het mainframe in feite terugkomen, een – net als de server/client omgeving – verspreidde hoeveelheid processingcapaciteit die zich nu echter virtueel als één grote procesfabriek gedraagt. En daar hoort een besturing bij die daarvoor is ontwikkeld.

Dus een beetje terug naar de methodische en gereguleerde mainframe omgeving, maar wel met de lichtvoetigheid en flexibiliteit die onze huidige maatschappij vraagt. Dit is de reden dat verdere virtualisatie vaak stokt. Zonder automatisering is de nieuwe complexiteit niet (meer) te managen.  In de volgende blog zal ik hier nader op ingaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.