De ‘journey to the cloud’, hoe te starten met uw cloud strategie

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Veel startups werken al op basis van de cloudfilosofie: al mijn IT kan door derden worden beheerd en geleverd. De processen worden ondersteund met Salesforce.com of Google Apps, externe IT capaciteit kan worden ingehuurd bij cloudleveranciers als Amazon of Terremark, applicaties draaien op Java met XML representatie. Kortom, deze bedrijven hebben geen enkele server meer in hun organisatie staan, de telefooncentrale is ‘hosted voice’ via het web, en alle medewerkers hebben draadloze devices.

Maar ja,  als je de afgelopen tientallen jaren reeds een IT infrastructuur hebt opgebouwd, is deze verandering niet makkelijk door te voeren. Er is vaak voor tientallen miljoenen geïnvesteerd en de afschrijving loopt nog jaren door. Toch lonkt het nieuwe aanbod van IT services. Of dit nu IaaS is,  Infrastructuur als een Service, waar je goedkoop virtuele processing power kunt kopen, of memory, of storage en connectiviteit.  Of SaaS, Software als een Service, waar je direct de einddienst in de vorm van een applicatiebeschikbaarheid  afneemt.

IT beheerafdelingen zien met lede ogen aan dat als zij deze services niet gaan faciliteren, de medewerkers het onder de radar van compliance en governance zelf gaan organiseren. Nieuwe providers immers stellen deze nieuwe diensten via webportals ook wel heel makkelijk beschikbaar. In 5 minuten en met betaling per creditcard kun je al een snel een leuke ontwikkelomgeving definiëren waar je applicaties op kan ontwikkelen. Dit bespaart vaak veel administratie en wachttijd in eigen huis.

Wat te doen als ICT verantwoordelijke om toch de regie op de ICT in huis te houden en toch stappen te maken naar dit nieuwe aanbod van diensten en faciliteiten? Om daar een antwoord op te geven op deze vraag, is het zinvol even stil te staan bij de huidige status van de IT. Er gebeurt natuurlijk al heel veel, we zijn bezig met virtualisatie en behalen daar aanzienlijke consolidatievoordelen mee. We bieden onze werkplekken meer en meer aan op basis van virtuele diensten en nemen al sommige IT diensten van derden af, zoals SFDC.

In de volgende blog zal ik hier verder op ingaan.

Wilt u meer algemene informatie over het fenonomeen cloud computing? Download dan hier gratis ons Nederlandstalige whitepaper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.