Vernieuwen terwijl de business doorgaat

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

In mijn vorige post stelde ik dat organisaties het aanbod van nieuwe IT services veelal omarmen. Is het niet voor het gemak en snelheid dan is het wel om de prijs en de flexibiliteit, of misschien zelfs wel om het groene karakter van deze dienstverlening. Toch concludeerden we ook dat onze legacy en modernere IT-productieomgevingen niet zomaar konden verdwijnen. Onze business is er  afhankelijk van, er staat veel geïnvesteerd kapitaal en we hebben een ingewerkte organisatie om deze services te leveren en te beheren.

Een oude wijsheid is: je kunt het ene doen en het andere niet laten. Natuurlijk moeten we veranderen maar de verkoop gaat gewoon door. Alleen als we midden in die winkel gaan verbouwen, roepen we wel veel problemen over ons af. Daarnaast vergt het een revolutie binnen de huidige IT afdeling. IT medewerkers moeten immers afleren om in hard- en software te denken maar als service leveranciers te focussen op het op grotere schaal afnemen van SaaS en het gecontroleerd leveren van individuele services aan medewerkers.  De noodzakelijke organisatieverandering kost jaren, net zoals het afschrijven en vervangen van de huidige omgevingen.

Mijn voorspelling is dan ook dat, ondanks het feit dat clouddiensten razendsnel worden opgepakt, veel legacy-omgevingen nog jaren, zo niet tientallen jaren zullen blijven bestaan. Natuurlijk, de business case om oude applicaties en systemen te vervangen, wordt elk jaar interessanter. Echter er is rond oude grote specifieke applicaties – die oorspronkelijk nog uit de vorige eeuw stammen – een governance, compliance of zelfs wetgeving ontwikkeld, waardoor deze applicaties eenvoudigweg niet zomaar kunnen verdwijnen.

Oud en nieuw zullen dus nog lang naast elkaar staan, waarbij vanwege de voordelen van de nieuwe dienstverlening de groei van nieuwe diensten hoofdzakelijk binnen de cloud zal plaatsvinden. Die ontwikkeling van diensten in de cloud stelt voorwaarden aan de informatie-infrastructuur van organisaties m.b.t. het aanbieden, gebruiken, managen en verrekenen van de dienstverlening.  Als IT afdeling moet je vanuit governance alle diensten naar je medewerkers kunnen bundelen, beveiligen en registreren om aan compliance wetgeving te blijven voldoen. Maar ook vanuit risicomanagement is een eenduidig aanbod van IT services naar medewerkers en afdelingen een sine qua non.

Kortom,  we zullen moeten vernieuwen terwijl onze oude en huidige IT-productie waarschijnlijk nog vele jaren ‘gewoon’ door zal gaan. Hoe gaan we dan vernieuwen?  In de winkel verbouwen terwijl de verkoop doorgaat of opteren voor een nieuwe winkel ernaast bouwen? In de volgende blog zal ik daar nader op ingaan.

Wilt u meer informatie over cloud computing? Download dan hier gratis het Nederlandstalige whitepaper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.