Automatisering van IT, het laatste project van de IT-afdeling ?

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Ik zeg wel eens gekscherend:  IT-ers hebben alles geautomatiseerd behalve zichzelf. Als je kijkt naar de IT-fabrieken dan bestaat het werk voor een groot deel nog uit handmatige activiteit. Verdeeld over een keur aan beheerders en architecten die elk hun eigen functionele deelgebied verzorgen; de servers, het netwerk, de storage, de database, de applicaties etc. Natuurlijk, het werkt samen als een geheel, maar het lijkt nog op een oude werkplaats waar je de frezers, de draaiers, de lassers, de samenbouwers etc had die uiteindelijk een gereed product fabriceerden. Die werkplaatsen liepen echter eind vorige eeuw al tegen de grenzen van flexibiliteit en efficiency aan.

Hoe heeft men dat toen daar opgelost? In de jaren dertig ontstonden de eerste moderne fabrieken waar op wetenschappelijke wijze de arbeid in deelprocessen werd ingezet om gestandaardiseerde producten te kunnen fabriceren (de lopende band). Deze vorm van produceren is tot eind van de jaren 70 volgehouden. Toen was het niet meer mogelijk aan de toenemende eisen van de consument tegemoet te komen. Wat wilde deze? Eigenlijk hetzelfde wat de IT-consument nu ook wil. Geïndividualiseerde producten, snelle beschikbaarheid, goedkoop, ruime keuze in opties. En ook toen kon de fabriek alleen batchproducten leveren, grote series, lange doorlooptijden, minimale opties.

Toen kwamen in de jaren 80 de robots en de numeriek bestuurde productiemachines. Met software konden we die machines aansturen en per product laten doen wat we wilden. Of eigenlijk, wat de klant wilde.  We konden op industriële wijze een enkelstuksproductie draaien. Een op maat gemaakt product produceren (binnen bepaalde grenzen) op het tijdstip dat het nodig was. In die tijd verdwenen de ‘ouderwetse’ werkplaatsen en ontstonden gestroomlijnde fabrieken met grotendeels geautomatiseerde systemen. De arbeid nam met 90 procent af, de productie werd kapitaalintensief. Hierdoor maakte het ook niet meer uit of die fabriek in een lage lonenland stond of niet: de kapitaalkosten bepaalden voor een belangrijk deel waar de productie werd gealloceerd.

Dit verschijnsel lijkt nu ook te zijn gestart in onze datacenters, de IT-fabrieken. We kunnen dankzij virtualisatie en de daarbij behorende management en automatiseringsoplossingen, de IT leverantie voor een grote groep klanten volledig automatiseren. Toegang via een portal waar  de klant zijn ‘behoefte’ aangeeft en vervolgens directe levering indien gewenst. Natuurlijk zullen voor complexe IT- diensten nog wel gespecialiseerde IT-werkplaatsen blijven bestaan, maar voor IT als een consumptiegoed is het straks levering ‘uit de muur’.  Of uit de cloud zoals dat tegenwoordig heet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.