Unified VNX: flexibel maatwerk voor het middensegment

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Op de analistenbijeenkomst in april 2010 gaf CEO Joe Tucci al aan dat EMC bezig was zijn verschillende middensegment producten verder te integreren.  Steeds vaker wil men immers vrijheid hebben bij het toepassen van specifieke block storage of file storage. Of  flexibiliteit in groei van archiverings- of backup-capaciteit.  Het opslagmedium – de disk of flashdrive – wordt generieker en de software maakt het verschil in de specifieke toepassing van dat medium.  We spreken dan steeds eerder over een generieke storage engine, welke virtualisatie ondersteund, met daaraan gekoppeld fysieke standaard opslagmedia.  Voor het hoge segment is al bijna een jaar de VMax  beschikbaar. Met de introductie  van VNX is nu ook het middensegment op deze universele wijze ingericht.

De afgelopen 10 jaar zijn de ontwikkelingen in storage snel gegaan. Naast de bekende block-array en file gebaseerde opslag, ontstond behoefte aan gegarandeerde archivering, media gebaseerde object opslag, vergaande compressie en deduplicatie. En in deze tijden neemt de vraag naar goedkope opslag voor cloudtoepassingen toe. Dit leverde een groeiende serie producten op die EMC voor het middensegment heeft weten te integreren.  Deze integratie levert ook voor het storage management grote voordelen voor aansturing, beheer en policy management.  Het gaat om echte Unified Storage met vereenvoudigd beheer.

Er zijn in grootte vijf verschillende modellen geïntroduceerd; van het instapmodel VNX 5100 tot het (bijna) high-end model VNX 7500. Alle modellen hebben FAST, dat is automatische storage tiering over  de beschikbare opslagmedia, en FAST-cache, een snel tussenmedium dat de performance enorm vergroot. De FC harddrives zijn vervangen door SAS gebaseerde schijven en de basisarchitectuur bestaat uit standaard Intelprocessoren met 4 of 6 kernen.  Hierdoor is een goedkope maar zeer performance-rijke architectuur ontstaan die een grote flexibiliteit heeft ten aanzien van het gebruik. Maar het kan ook optimaal gebruik maken van de verwachte performance groei die a) de Intelproducten nog zullen doormaken en b)  die softwarematig nog te bereiken is.  Ervaringen uit het verleden (Wet van Moore) laten zien dat in één productgeneratie op die manier factoren van  50 tot 100 mogelijk zijn.

In testen met vol belaste VNX producten zijn IO snelheden gemeten tot over de 1.000.000 IOPS, een ongeëvenaard hoge performance die drie keer zo groot is als de performance van de bestaande CX en NX familie. Daarnaast wordt een beschikbaarheid van 99,999% bereikt.  Tenslotte worden alle moderne storageprotocollen ondersteund tot iSCSI en FCoE.
Kortom een universele machine die van eenvoudig data center tot high-end toepassingen en van enkelvoudig data center tot cloud gebaseerde infrastructuren kan worden ingezet.

Producten worden niet ontwikkeld om records te breken, maar om een universeel en schaalbaar  gebruiksmiddel te hebben dat robuust genoeg is om de door IDC, in dit decennium voorspelde 44-voudige groei in informatie, effectief te kunnen ondersteunen. De nieuwe VNX familie voldoet in alle opzichten aan die voorwaarden.

“EMC today introduced multiple new storage systems and software features – 41 new products in all – including new arrays for small and medium-sized businesses (SMBs), new unified systems for the midrange, new software for its high-end systems and new disk-based backup and recovery and archiving systems.  The technologies are part of a multi-billion dollar investment in storage that positions EMC at the intersection of all the major trends that are driving massive information growth, including cloud computing and Big Data applications.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.