Wereldrecords bij de introductie van een nieuwe generatie midrange storage

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Op 18 en 19 januari was ik in Londen aanwezig bij de lancering van 41 nieuwe en vernieuwde producten. Een lancering die in het teken stond van het Guinnees Book of Records. De feitelijke records, hoe stop je zoveel mogelijk dansers in een Mini Cooper (26!) en over hoeveel Vmax units kun je met een motor springen (40!), staan voor de honderden TB die je in de kleinste storage-oplossing kunt stoppen en de gigantische schaalbaarheid van de high-end oplossingen van EMC. Ofwel records die het sterke portfolio dat EMC in de afgelopen jaren heeft opgebouwd, illustreren.

Innovatie zonder aanvullende acquisities is tegenwoordig bijna niet meer mogelijk. Steeds vaker ontstaat een verzameling van productlijnen die vanuit een verschillende historische basis zijn ontwikkeld. Zo was de overname van Isilon voor EMC mede interessant, omdat Isilon al 10 jaar producten levert en zodoende een bewezen en betrouwbare naam heeft opgebouwd. Dit geldt ook voor de bestaande midrange-lijn van CX en Celerra die beiden een robuuste naam hebben opgebouwd.

Echter, de ontwikkeling en marktintroductie van zulke robuuste en bewezen oplossingen in de storage-markt duurt makkelijk 5 tot 7 jaar. Pas dan accepteert de markt de degelijkheid en betrouwbaarheid van zo’n product. Bedenk bovendien dat die volwassenheid van een product in storage-land cruciaal is. Heeft een storage box er een dag even geen zin, dan heeft dat voor de gebruiker direct heel vervelende gevolgen.

Het huidige brede portfolio van EMC verklaart voor een groot deel haar marktleiderschap. Maar, zoals Johan Cruyff het placht te zeggen: ‘Elk voordeel heeft zijn nadeel’. Dat geldt ook voor een breed portfolio, zeker als dat is ontstaan vanuit verschillende historische ontwikkelingen en acquisities. Het geheel overbouwen naar een nieuwe software stack is nauwelijks mogelijk. Niet alleen de investering zelf, maar vooral de periode van volwassen worden is zo extreem lang dat dit in praktijk onmogelijk is. Het vinden van een soort ‘smeltkroes’ waarin deze bestaande componenten effectief konden samenleven, was een alternatief. Nieuwe acquisities (Isilon, Greenplum) werden ook opeens makkelijker integreerbaar. Het VNX platform is mede uit deze integratiebehoefte ontstaan.

De andere optie was derhalve een oplossing te zoeken om die bewezen maar historisch verschillende besturings-oplossingen in ‘standaard’ containers te stoppen. Containers in de vorm van virtuele storage appliances, die elk zijn gestandaardiseerd. Het is een soort virtualisatie samen met het kunnen samenbouwen van besturingscomponenten. Dit is de weg die EMC uiteindelijk heeft gekozen. Sommige containers kunnen lichtgewicht functies zijn, andere kunnen een full-blown ingekapseld storage OS ondersteunen. Het is een oplossing die outscaling mogelijk maakt. Maar nog belangrijker is dat ontwikkelingen op hetzelfde containerplatform parallel kunnen plaatsvinden, waardoor innovaties sneller op alle plekken van het portfolio kunnen worden gerealiseerd. Dit is de grootste innovatie van de VNX lijn.

De nieuwe generatie VNX is gebaseerd op de FLAIR en DART systemen, maar is gevirtualiseerd tot een enkel besturingssysteem: de CSX architectuur met een nieuwe C4 codebase. Het grote voordeel is dat andere besturingssystemen, van andere bestaande producten maar ook van toekomstige acquisities, hierdoor eenvoudig voor de gebruiker als standaard container kunnen worden toegevoegd. Dit is werkelijke Unified Storage! En kan oneindig worden doorontwikkeld en worden uitgebreid, door eigen ontwikkeling én (steeds belangrijker) door acquisities.

Door over dit containerplatform ook nog een Unified Management laag te leggen, ontstaat voor de gebruiker een transparante laag van functies en toepassingen. Eén Look en Feel, één dashboard, één gebruikershandleiding en daarnaast de garantie dat alle groei in opslag en functionaliteiten de komende jaren blijvend met dat dashboard kan worden afgehandeld. Wat onder de motorkap zit, is voor de gebruiker steeds minder interessant. Als het maar doet wat het belooft en de bediening simpel en eenduidig is.

EMC laat zien dat op deze manier van innovatieve integratie van gevirtualiseerde storage-systemen ook nog een prijsvoordeel valt te halen. De gepresenteerde modellen zijn 20% goedkoper en vanaf vandaag te bestellen. De grootse marketingshow van EMC de afgelopen week was slechts de verpakking, de kern is het op revolutionaire wijze integreren van bestaande en bewezen management en core storage-systemen. Simpel, solide, flexibel, compact, uitbreidbaar en betaalbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.