‘Creative destruction’ van oude IT nodig voor cloud-innovatie

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

De van oorsprong Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter schreef in zijn theorie over innovatie en vooruitgang, dat bij disrupte veranderingen in de techniek – hetgeen we van cloud computing toch wel mogen zeggen –vooruitgang alleen mogelijk is als tegelijkertijd oude structuren worden afgebroken.  ‘Creative destruction’ om nieuwe mogelijkheden sneller en efficiënter te kunnen inzetten.  Ofwel afbreken om nieuw te bouwen. Als we dit projecteren  op het huidige IT-landschap, waar ligt dan de focus van die onontkoombare ‘creative destruction’?

Afgelopen 5 jaar is door organisaties veel geld en energie gestopt in het consolideren en virtualiseren van hardware platformen. Door virtualisatie werd grootschalige consolidatie mogelijk met zeer scherpe terugverdienmogelijkheden. Ook is de afgelopen 5 tot 10 jaar veel geïnvesteerd in nieuwe netwerken en mobiele netwerkoplossingen. Daarnaast kon door deze vervangingen een flinke slag geslagen worden op het gebied van energiegebruik. Nieuwe apparatuur, of het nu servers  of storage betreft, werd de afgelopen jaren veel energiezuiniger, omdat ontwerpers zo’n 5 jaar geleden energieverbruik als cruciale ontwerpparameter meenamen in hun ontwerp.  In dat kader zijn moderne productie-omgevingen redelijk state-of-the-art en energiezuinig geworden.

Echter volledige virtualisatie van de infrastructuur vraagt naast moderne hardware ook moderne beheer- en automatiseringsgereedschappen. En op dat gebied moet nog een slag geslagen worden. Volledige, dus 100% virtualisatie van die moderne productie-omgevingen vraagt geautomatiseerde aansturing, monitoring, servicemanagement en root-cause-analysis.  Systeembesturing is direct gekoppeld aan organisatie en proces.  Veranderingen op dit gebied kosten tijd, aandacht, diepe proceskennis en – last but not least – veel management commitment, op een zo hoog mogelijk niveau. Nieuwe besturingssystemen die op basis van gebruikersservices, intern of extern via de cloud, de (toekomstige) IT-fabriek moeten aansturen.

Het is vergelijkbaar met de stappen die in de jaren 80 in de productieomgevingen moesten worden genomen toen de fysieke fabriek werd geautomatiseerd.  Fabrieksautomatisering leidde tot de eerste MRP-oplossingen. In eerste instantie Materials Requirement Planning (MRP I) en later Manufacturing Resource Planning (MRP II).  Uiteindelijk leidde dit tot de automatisering van de gehele productieketen met de eerste Enterprise Resource Planning-oplossingen (ERP) van destijds onder meer SAP en Baan. Langdurige en kostbare projecten omdat automatisering kennis en inzicht vraagt in alle schakels van het proces, van grondstof tot eindproduct. Tegelijkertijd moest het oude proces worden aangepast aan de nieuwe eisen en mogelijkheden van automatisering.  Business Process Re-engineering (BRP) was een bekend begrip in die tijd; het herontwerpen van het primaire proces om het gereed te maken voor die automatisering: “Creative destruction”.

Nu we 30 jaar later de IT-fabriek gaan automatiseren, delen van de productie uitbesteden en als kant en klare services inkopen en de keten van voor tot achter integreren, ontkomt de IT-organisatie niet aan eenzelfde proces van Information Process Re-engineering (IPR). Hoe moeten we in deze nieuwe wereld van interne en externe clouds, met nieuwe supply chains, deze IT-services inkopen? En daarbij wellicht ook nog deels blijven produceren of samenstellen, gecontroleerd afleveren en (laten) consumeren? In een vorige blog sprak ik over de ‘Organisatie van de Informatie’. Hoe zet de organisatie zijn kritische informatie resources in?  Informatie als kapitaal met een levenscyclus, dat steeds meer toegevoegde waarde krijgt gedurende dat bedrijfsproces. Information Lifecycle Management is nog steeds essentieel om de levenscyclus van de inhoudelijke informatie te (kunnen) managen.  Daarnaast hebben we ordersturing, een soort nieuw MRP en ERP, voor het datacenter nodig.  Een overkoepelende aansturing voor alle stappen in het informatie waardecreatieproces.

De productie-automatisering in de jaren 80 en 90 was een schoolvoorbeeld van Schumpeter’s ‘creative destruction’. Oude goed ingerichte, maar handmatig functionerende fabriekswerkplaatsen werden vervangen door nieuwe gestroomlijnde en geautomatiseerde productieprocessen.  Prachtige oude gereedschapmachines en hun ambachtelijk geschoolde medewerkers werden vervangen door robots en numeriek bestuurde machines. Je kunt de mooiste fabriek voor klompen hebben, als niemand meer klompen wil, moet je een andere fabriek bouwen. Hetzelfde geldt voor productieprocessen, als je concurrent het goedkoper en flexibeler kan, moet je veranderen. En, natuurlijk, hetzelfde geldt voor IT-productie. Binnen zekere grenzen kunnen sommige intern geproduceerde services al concurrerend door cloud-leveranciers worden aangeboden. En dat serieuze aanbod zal zich snel verbreden.

Tijdens ons laatste EMC Forum was een wedstrijd opgezet om zogenaamde ‘bumpersticker’ teksten rond de cloud te bedenken. Korte, intrigerende one-liners. Een van de winnaars had de tekst: ‘liever mijn kop in de cloud dan in het zand’. Nu is het hoofd teveel in de wolken steken ook niet de ultieme oplossing, maar het hoofd in het zand steken is nog slechter.  Cloud computing gaat zijn plaats krijgen in de nieuwe IT wereld. We hebben nog mega-omgevingen met prachtige productiemachines en ambachtelijk geschoolde medewerkers die onze huidige diensten leveren. Toch zal ook daar ‘creative destruction’ gaan plaatsvinden.

We moeten immers zorgen dat we geen fantastische klompenfabriek worden. Zeker in de emerging markets, in de zogenaamde BRIC landen, zonder legacy, is cloud computing heel snel groeiend. Erfgoed is mooi, maar moet ons niet in de weg staan naar de toekomst.  Daarom is het van belang nu aan een strategie te bouwen, proefprojecten op te zetten, kortom, al doende leren en begrijpen hoe je eigen organisatie het beste die reis naar de cloud kan gaan oppakken. Want een ding is zeker: elke reis begint met een eerste stap.  Ook de Journey to the Cloud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.