“The World is Flat”, Nederland ideale vestigingplaats IT-bedrijven

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Door de groeiende behoefte aan cloud services, is het veld van service-aanbieders drastisch aan het veranderen. Was het enkele jaren geleden nog een overzichtelijk geheel van Application Service Providers en Outsourcers, nu komen daar allerlei vormen van cloud serviceverleners bij.  System Integrators hebben ook vaak interne datacenter-services beschikbaar om businessprocessen van  klanten te kunnen ondersteunen en beheren. Daarnaast zagen we een groei in offshoring naar goedkopere locaties. In het boek “The World is Flat” van Thomas Friedman werd dit groeiende fenomeen fantastisch beschreven.

Cloud computing wordt mede mogelijk gemaakt door de vergaande automatisering in de ‘IT-fabriek’. Door deze automatisering dalen de arbeidskosten (toch nog vaak de hoogste kostenpost in een datacenter) en wordt het datacenter-kapitaalintensiever. Deze verschuiving van arbeidskosten naar kapitaalkosten maakt offshoring minder interessant wat betreft loonkosten. Landen die financiële regelingen hebben om creatief met kapitaalkosten om te gaan, worden nu echter aantrekkelijker.

Omdat een geautomatiseerd datacenter minder, maar wel anders geschoold personeel nodig heeft om te kunnen opereren, wordt ook het aanbod van hoger en breder geschoold IT-personeel een belangrijker argument voor de locatie.  Tenslotte is de beschikbare connectiviteit van belang: cloud computing staat of valt met de beschikbaarheid van voldoende breedbandnetwerken. Hoe beter het knooppunt, des te flexibeler de mogelijkheden om het datacenter te laten functioneren.

In een eerdere blog heb ik al eens geschreven dat Amsterdam en omgeving een interessante vestigingsplaats is voor datacenters, omdat daar het grootste knooppunt ligt van glasvezelconnecties van heel Europa, inclusief de trans-atlantische verbinding met de US.  Vroeger was een knooppunt van wegen of rivieren al een plaats waar de handel en toeleveringsindustrie zich graag vestigden.  Met de informatieindustrie is dat niet anders. Op de knooppunten van de IT-logistiek zullen bedrijven opererend in de informatietechnologie zich het liefst vestigen.

Als ik verder doorga op de gedachtegang van meer geautomatiseerde datacenters, de noodzaak van hoogwaardige arbeidskrachten en de aanwezigheid van informatienetwerken, blijkt Nederland opeens een interessante vestigingsplaats te zijn voor IT-productie,  -verwerking en -handel!  Tel daarbij op de verschuiving en innovatie die plaatsvindt in de IT-dienstverlening richting nieuwe diensten als cloud computing, en Nederland kan een ‘boost’ verwachten op dit gebied.

De wereld mag dan wel ‘flat’ zijn, zoals Thomas Friedman beschreef , maar het water blijft altijd naar het laagste punt stromen. Daar weten we in Nederland alles van.  En op knooppunten van logistiek is altijd geld te verdienen. Ik ben er van overtuigd  dat het van oudsher handelsland Nederland op dit punt een pluspunt heeft wat betreft geschoold personeel, aanwezigheid van kapitaal, het grootste glasvezelknooppunt van Europa en onze ‘ouderwetse’ handelsgeest.

Initiatieven zoals de Dutch Media Hub, om de Digital Gateway van Europa te worden, moeten we omarmen. Daarnaast is het wel noodzaak het energieverbruik van datacenters te reduceren, maar dat biedt een uitstekende kans voor innovatieve projecten, zoals het Ozzo project, voortgekomen uit het Amsterdam Green IT-initiatief. Vele grote cloud providers vestigen zich intussen in de regio van Amsterdam. Zo bouwt Terremark, een bekende global cloud provider, onlangs overgenomen door Verizon, een groot nieuw datacenter bij Schiphol.

“The World is Flat”, als Nederland weten we dat als geen ander.  Maar die ‘vlakte’ is ook een heel geschikt klimaat om de IT-service business  verder uit te bouwen.  Nu de economie flink aantrekt, is dat een uitnodiging aan alle ondernemers om deze dienstverlening verder te ontwikkelen.  EMC is klaar met vele technieken en oplossingen om deze groei te ondersteunen, samen met vele andere IT-leveranciers.   Het is tegelijkertijd ook een  oproep aan de IT-opleiders om de lokale deskundigen hiervoor te trainen.  Anders hebben we straks wel de business, maar moeten we de medewerkers uit het buitenland halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.