De VS werken hard aan hun Digitale Overheid

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Onlangs stuitte ik op een interessante blog van de Amerikaanse Federal CIO, Steven VanRoekel. Een enigszins Nederlands klinkende naam, maar geboren in Iowa. Hij werd vorig jaar augustus benoemd als de opvolger van Vivek Kundra, die twee jaar eerder als eerste in de nieuwe functie van Federal Chief Information Officer werd aangesteld.

President Obama heeft de afgelopen jaren duidelijk de ontwikkeling van een goede ICT-infrastructuur in de VS gestimuleerd. In september 2009 presenteerde hij een verstrekkend langetermijnbeleid voor brede inzet van cloudtechnieken bij de Amerikaanse overheid. Daarbij werd tevens veel aandacht gegeven aan het groener maken van de digitale overheidsinfrastructuur.

48.jpg” alt=”” width=”300″ height=”148″ />

Tipping point
Afgelopen week meldde VanRoekel dat informatietechniek steeds meer als een strategisch bezit wordt gezien in plaats van alleen een kostenpost die effectief moet worden beheerd. Hij stelt dat de overheid een ‘tipping point’ heeft bereikt wat betreft de noodzaak van een sterke ICT-infrastructuur voor de economische groei en de veiligheid van het land en zijn burgers. Informatie wordt zo belangrijk dat het onverantwoord is als een land op dat gebied achterloopt. Onverantwoord ten aanzien van de potentiële mogelijkheden die de digitale techniek biedt op het gebied van de samenleving en industrie. De overheid heeft daarnaast de taak de overheidsinformatie en diensten te ontsluiten zodat iedereen in de publieke of marktsector deze informatie en services kan benaderen. Overal, op elk moment en via elk device.

Maar achterlopen is ook onverantwoord wat betreft de cybercriminaliteit. Deze blijkt een steeds grotere bedreiging te worden voor iedereen. Als een land op het gebied van geavanceerde informatietechniek geen adequate verdediging heeft, is het eigenlijk onbeschermd en open voor allerhande indringers. De VS beseft als geen ander dat de 21ste eeuw een periode wordt van totaal nieuwe vormen van elektronische oorlogsvoering. En dat de infrastructuur die we tot op heden hebben gebouwd nauwelijks beveiligingen bevat om derden tegen te houden. Het budget dat de overheid op dit gebied ter beschikking stelt, groeit met tientallen procenten per jaar. De overheidsvraag naar cyberdeskundigen is hoog, terwijl er op dit gebied (nog) nauwelijks goed geschoolden van opleidingen komen.

Bouwstenen
VanRoekel is druk bezig de overheid zelf efficiënter en effectiever te maken. Onder andere door een ‘bring-your-own-device-toolkit’ voor de departementen te ontwikkelen, het realiseren van voldoende mobile security voor die devices, nieuwe structuren (hoe in deze digitale wereld de juiste governance kan worden gerealiseerd) en performanceprogramma’s om brede, data gedreven besluitvorming binnen de federale overheid mogelijk te maken. Als Amerikanen eenmaal hun zinnen hebben op een uitdagend project – denk aan de eerste man op de maan – dan gaan ze er ook helemaal voor. Dat geldt ook steeds meer voor de digitale overheid die Obama voor ogen heeft.

Kortom, de overheid van de VS is druk bezig alle bouwstenen voor een werkelijk digitale overheid te realiseren. Alle departementen zijn hier actief mee bezig en de VS lijken doordrongen te zijn dat dit één van de belangrijke prioriteiten is om in de 21ste eeuw een moderne, krachtige en toegankelijke overheid mogelijk te maken – én een wereldmacht te blijven.

Beschikbaarheid
In mei dit jaar presenteerde de Federal CIO zijn roadmap voor die digitale overheid. Een belangrijk onderdeel van de roadmap is de beschikbaarheid van smartphones en de mogelijkheden op die wijze met elke Amerikaan persoonlijk te communiceren. Ambtenaar of burger, ondernemer of scholier, allemaal kunnen ze in direct contact komen en blijven met hun overheid. Daarom is ook een programma gestart om op korte termijn de meest belangrijke informatie en diensten beschikbaar te krijgen op deze mobiele devices.
Door overheidsinformatie open en makkelijk beschikbaar te maken, worden vele innovatieve ontwikkelingen mogelijk. Denk aan hoe de beschikbaarheid van weerinformatie vele apps als Buienradar mogelijk maken die veel consumenten op hun smartphone gebruiken. Of de open informatie van ons eigen RDW over hun data van alle Nederlandse voertuigen. Maar is nog veel meer overheidsdata die op vele verschillende manieren kan worden gebruikt om burgers en bedrijven te ondersteunen op diverse gebieden. In dat kader draagt de overheid als geen ander bij om mogelijkheden van  Big Data verder te ontwikkelen en te gebruiken voor economische groei.

President Obama drukt heel duidelijk zijn stempel op de IT-ontwikkelingen bij de Amerikaanse overheid. De Federal CIO VanRoekel spreekt over een ‘tipping-point’ dat op dit moment bereikt is. De digitale overheid staat op het punt de nieuwe norm te worden. Om dit proces te versnellen heeft Obama een ‘Presidential Innovation Fellow Program’ gestart. Innovatieve personen worden uitgenodigd voor een zes tot twaalf maanden fellowship bij de overheid om eigen ideeën voor een betere digitale overheid te realiseren, in de vorm van korte projecten die samen met ambtenaren worden uitgevoerd. Op die wijze bouwen Amerikanen zelf mee aan hun digitale en innovatieve overheid. Een mooi initiatief; laten we hopen dat ons nieuwe kabinet deze potentie ook ziet. Helaas heb ik onze partijen er tijdens de debatten weinig over horen spreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.