‘3 vragen aan’ Robbert-Jan Stegeman

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Robbert-Jan Stegeman is CIO van netwerkbedrijf Alliander. Samen met Liander, Endinet en Liandon zorgt Alliander voor onderhoud, vernieuwing, uitbreiding en aanpassing van het energienetwerk. Onlangs werd Stegeman op gekozen als de winnaar van de CIO of the Year Award 2012. Hans Timmerman stelde hem 3 vragen.

Het thema van de CIODAY2012, waar de award werd uitgereikt, was ‘The Past is the Future’. Het idee hierachter is dat de CIO zijn of haar organisatie met behulp van informatietechnologie klaar moet maken voor de toekomst. Hoe heeft u dat gedaan?
“Om een organisatie klaar te maken voor de toekomst, zul je allereerst goed moeten begrijpen hoe die toekomst er uit kan zien. Daarom heb je mensen nodig die een toekomst kunnen dromen, die dromen kunnen vertalen naar ontwerpen en die vervolgens kunnen realiseren. Binnen de IT-organisatie van Alliander hebben we derhalve drie kernwoorden geïntroduceerd: Understand, Challenge, Deliver. Begrijpen wat de strategische bedrijfsdoelen zijn, challengen van voorgestelde proposities waardoor we kunnen komen tot eenvoudige en doeltreffende proposities en deze vervolgens ook leveren.

Voor Alliander is het mogelijk maken van de energietransitie heel erg belangrijk. We gaan van een situatie van enkele centrale opwekkers van energie naar een situatie waarin misschien wel iedereen via zonnecellen energie opwekt. Om deze energiestromen te kunnen sturen, zal IT een belangrijke rol spelen. De innovatie rondom deze IT-stromen hebben we losgekoppeld van de  vernieuwing van onze huidige bedrijfsprocessen en het bijbehorende reguliere beheer. Hierdoor kunnen we werken aan het toekomstplaatje van ons bedrijf over tien jaar en anderzijds kunnen we belangrijke procesverbeteringen voor de korte termijn doorvoeren, zoals een nog verdergaande automatisering van onze monteurs.”

Wat is de grootste meerwaarde van een CIO bij Alliander?
“Ik denk dat de grootste meerwaarde van een CIO is dat je de verbinding kunt maken tussen de bedrijfsprocessen van vandaag en de bedrijfsprocessen van de toekomst, uitgaande van de mogelijkheden die de technologie nu biedt en van de technologische mogelijkheden die de komende jaren gaan ontstaan. Daarbij mag ik vanuit mijn rol ook veel de ‘waarom-vraag’ stellen, om op die wijze tot zo eenvoudig mogelijke oplossingen te kunnen komen.”

Wat is uw grootste professionele uitdaging voor 2013?
“De grootste professionele uitdaging ligt voor mij in het verder optimaliseren van onze organisatie en het zorgen dat iedereen meegroeit met de nieuwe mogelijkheden zoals in memory, big data en mobile computing. Maar als ik kijk naar de CIO community in brede zin, dan wordt de uitdaging om ervoor te zorgen dat dat voldoende leerlingen vanuit het VWO gaan doorstromen naar IT-gerelateerde studies. Ik geloof dat de economische kracht van Europa voor een belangrijk deel gedomineerd zal worden door de vraag of we voldoende voorsprong kunnen nemen door technologische innovatie.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.