Techniek staat nooit stil

2 comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Een nieuw jaar geeft altijd een beetje melancholisch gevoel. We hebben in onze jaartelling weer een stap vooruit gemaakt, hoewel het natuurlijk niet meer is dan gewoon een volgende dag die aanbreekt. Onze verwachtingen op korte termijn zijn altijd groter dan achteraf blijkt. Terwijl onze verwachtingen over een tijd van 10 jaar vaak minder groot blijken te zijn.

Ook technologische vooruitgang heeft zijn eigen snelheid. Als we enthousiast de mogelijkheden bekijken die een nieuwe techniek oplevert, denken we vaak te weinig aan alle praktische moeilijkheden die nog overwonnen moeten worden om een product of dienst werkelijk massaal te kunnen gebruiken. Echter als we na de hype niet meer specifiek op die ontwikkeling zijn gefocussed, blijkt dat die ontwikkeling met constante snelheid verder gaat en voor velen ‘opeens’ massaal ter beschikking is gekomen.

IT-bubbel
Denk aan de tijd dat we als maatschappij zo’n 15 jaar geleden internet ontdekten. De mogelijkheden leken eindeloos en vele dot.com bedrijven werden gestart om met die nieuwe techniek de mooiste diensten en activiteiten te ontwikkelen. De IT-bubbel barstte in 2001 omdat we er in die korte tijd veel te veel van verwachten. En financieel risico’s namen met enorme investeringen in de vele start-ups, waarvan de meesten uiteindelijk roemloos ten onder gingen.
De jaren daarna bleven Google, Amazon en Facebook op de achtergrond rustig doorgaan met de ontwikkeling van hun ideeën. ‘Opeens’ rond 2007, nu zo’n 5 jaar geleden, bleken hun services een succes, mede omdat ze massaal bruikbaar waren. Toen datzelfde jaar de massaal geadopteerde iPhone, als één van de eerste smartphones, die nieuwe diensten mobiel ter beschikking kon stellen, was het massagebruik evident geworden.

Revoluties
Dus op dit moment alle verwachtingen voor dit nieuwe jaar beschrijven is echt niet mogelijk. De ontwikkelingen die de laatste jaren in gang zijn gezet, zullen zich met constante snelheid verder ontwikkelen. Het enige dat we moeten doen, is niet vergeten er regelmatig naar te kijken. Niet verrast worden door zaken die zich qua ontwikkeling op de achtergrond ‘gewoon’ gereedmaken voor massaal gebruik. Alleen voor mensen die vergeten een evolutie te volgen, bestaan er revoluties.

Dat is het belang van toekomstverkenning. Continu onderzoeken wat de snelheid en mogelijke richting van diverse technieken is om straks niet verrast te worden. Begrijpen wat de potentiële consequenties kunnen zijn, zowel in goede als in kwade zin. Begrijpen wat de toegevoegde waarde van een nieuwe techniek is alsmede welke redenen er zouden kunnen zijn dat een ontwikkeling zich niet voortzet. Als die redenen niet evident aanwezig zijn, kun je er de klok op gelijkzetten dat het massaal gebruik op termijn mogelijk wordt.

Denk maar aan de 3D-printer. Een techniek uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Duur en met beperkte kwaliteit. Gebruikt voor zogenaamd ‘Rapid Prototyping’ om sneller een 3D-ontwerp fysiek in handen te hebben. Ik weet dat we bij Fokker in de jaren 80 de ‘stuurknuppel’ tijdens het ontwikkelproces met deze techniek produceerden, omdat juist ‘het goed in de hand liggen’ een essentieel onderdeel was van de functionaliteit. Door vele 3D-prints te maken, was een optimale keuze mogelijk.

3D-printen voor de massa
De laatste jaren is de techniek verder geëvolueerd en het lijkt erop dat de komende jaren 3D-printen binnen handbereik van de massa komt. En daarmee nieuwe creativiteit prikkelt over wat hier allemaal mee te doen valt. Van wapens namaken tot vinyl platen printen. Van menselijke botstructuren tot kunstvoorwerpen nabootsen. En van schaalmodellen tot direct bruikbare onderdelen van producten maken. Deze ontwikkeling genereert weer een golf aan nieuwe applicaties om producten te scannen en hiervan 3D-definities te maken, waarmee thuis 3D kopiëren ook mogelijk wordt. Hoewel 3D-printing dus al dertig jaar industrieel wordt gebruikt, zal het brede gebruik van 3D-printing dat nu voor thuisgebruik binnen handbereik komt, zich dit jaar zeker verder ontwikkelen.

Informatiemaatschappij
Zo zijn er nog vele zaken die zich langzaam maar constant verder ontwikkelen. In mijn wereld van de informatie zijn dat zaken als cloud computing, Big Data en Trust & Security. Elke dag, elke week, elke maand worden hier kleine stapjes gemaakt die ons verder brengen naar de nieuwe informatiewereld. Een informatiemaatschappij met ‘Data Driven’ organisaties. De stap van vandaag naar morgen is dus ook bij de overgang naar een nieuw jaar niet méér dan zo’n klein stapje, zoals elke dag dat is.

Toch proost ik op het nieuwe jaar. Ik wens iedereen een gelukkig, productief maar vooral een gezond 2013. Een periode in de economie en maatschappij met nog vele uitdagingen. Maar ook met boeiende en uitdagende perspectieven. Ik hoop er daar ook dit jaar weer velen van de revue te laten passeren.

2 thoughts on “Techniek staat nooit stil

 1. Marcel

  Staat zeker nooit stil! Als je kijk wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is en vooral hoe snel dit is gegaan en nog steeds gaat.. Bied bedrijven veel mogelijkheden en kansen en zeker de cloud en cloud computing word m.i. steeds belangrijker.

  Reply
  1. Hans Timmerman

   Hallo Marcel, ben het volkomen met je eens.

   Maar dit vraagt ook nieuwe kennis, kunde en methoden om dat goed te implementeren en te managen. Cloud is geen hype meer, die bewustwording is er intussen wel. Maar de volgende vraag is: hoe ga ik de eerste stappen maken? Hoe krijg ik mijn organisatie in beweging? Hoe organiseer ik deze nieuwe manier van informatie-services inkopen, deels zelf maken en tenslotte gebundeld en gemanaged aan mijn eindgebruikers leveren . . . En hoe transformeer ik mijn oude data-center naar die nieuwe wereld. Op die laatste vragen focussen we ons samen met onze klanten tegenwoordig.

   Groeten, Hans.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.