EMC World in een notendop:

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

‘De wereld van IT, alles is in beweging’

Afgelopen week was ik bij onze jaarlijkse klantenbijeenkomst: EMC World. Wederom georganiseerd in Las Vegas, omdat er wereldwijd weinig locaties zijn die 15.000 bezoekers op een georganiseerde én gezellige wijze kunnen herbergen. Dit jaar stond duidelijk in het teken van Transformatie. Want wat is er op dit moment nou niet in beweging in de wereld van data en informatie? We zien onze servers langzaam verdwijnen naar de cloud, onze data groeit in razend tempo en neemt gigantische (Big Data) proporties aan.  Tenslotte willen we IT benutten met een veilig gevoel. Kortom,  de behoefte aan meer trust en security neemt elke dag toe.

Er zijn twee gelijktijdige integraties gaande. Allereerst groeien de vroeger strikt gescheiden marktgebieden langzaam naar elkaar toe: de Enterprise-markt, de consumentenmarkt en de telecom– en providermarkt. Door de trend Bring Your Own Device  worden consumentenartikelen de basis voor de Enterprise-markt. De hybride cloud is een overlap tussen de Enterprise datacenters (private cloud) en de telecom- en service providers (hybride en public cloud). Laatstgenoemden ondersteunen al die mobiele diensten van de geïntegreerde consument en werknemer.

Daarnaast groeien de ontwikkelingen van cloud computing, Big Data en Trust en Security langzaam naar elkaar toe. Oplossingen die steeds meer alle ingrediënten hebben van die drie kenmerkende technische ontwikkelingen. Een soort ontwikkeling in het kwadraat: zowel de techniek als de markt integreert in razend tempo.

Key op EMC World
Die razendsnelle ontwikkeling stond centraal in alle keynotes van EMC World. Hoe gaan we die snel groeiende data opslaan? Hoe gaan we uit die grote hoeveelheden data meer intelligentie halen? En hoe doen we dat op een verantwoorde en veilige manier? Welke providers hebben welke uitdagingen?Maar ook hoe gaan we app’s maken om in die nieuwe wereld onze informatiehuishouding uit te voeren? Hoe kunnen we die grote hoeveelheden data realtime verwerken en gebruiken? En tenslotte, hoe gaan we onze datacenters softwarematig aansturen.

Vijftig jaar geleden hadden we ons eerste IT-platform: terminals aangesloten op mainframes en mini computers. Zo een 25 jaar later  kwam het tweede platform gebaseerd op de server-cliëntgedachte. Sinds 2007 – de introductie van de iPhone – is het derde platform aan de orde: iedereen is in principe mobiel en volledig nieuwe social media-business modellen dienen  zich aan.

Aandacht voor data stores en app stores
Dit derde platform vraagt om nieuwe data stores en nieuwe app stores die zijn gebaseerd op een gestandaardiseerde cloud computing oplossing. EMC levert van oudsher de data store. VMware richt zich op cloud computing en het software gebaseerde datacenter. Met het nieuwe bedrijf Pivotal hebben EMC en VMware een entiteit in de markt gezet die zich richt op die nieuwe app store en vangt hiermee alle big en fast data mogelijkheden (die om nieuwe app’s vragen) op.

Tenslotte gaan we een periode tegemoet waarbij steeds meer apparaten met elkaar zullen gaan communiceren. In 2020 zal 45 procent van alle data door individuele apparaten worden gegenereerd. Een nieuwe informatiewereld komt in rappe schreden op ons af. En daar moeten we als leveranciers gereed voor zijn.

Dié totale uitdaging was de focus van de afgelopen EMC World 2013. Het ging niet om nieuwe producten, maar om de visie en de richting die nodig is om de ontwikkelingen in onze snel veranderende informatiemaatschappij te kunnen volgen. Conceptueel soms best lastig, maar één ding is duidelijk: de nieuwe toekomst wordt steeds duidelijker en herkenbaarder. De contouren en basisbehoeften zijn evident. We gaan afscheid nemen van het tweede platform, ondanks het feit dat die ‘oude’ wereld nog decennia zal blijven bestaan. Het derde platform is de wereld voor de winnaars – de bedrijven die zich kunnen losmaken van het tweede platform en in staat zijn daar óók te kunnen overleven.

Toen we van het eerste platform naar het tweede IT-platform migreerden, waren weinig bedrijven in staat die migratie succesvol te volgen. We zien zo’n shake-out momenteel weer plaatsvinden. Succesvolle bedrijven uit het tweede platform die een succesvolle overstap naar het derde platform waarschijnlijk niet zullen overleven. Dat is ‘creative destruction’. Vernieuwing vraagt soms afbraak van het oude. Dat vraagt durf en creativiteit, inzicht en visie. Al die zaken waren ruim aanwezig bij de afgelopen EMC World.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.