Vrijheid, gelijkheid . . . EMC !

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Vandaag wordt in Amsterdam het EMC Forum gehouden. Een dag waarop we onze visie presenteren over wat er zo allemaal in de informatiewereld gebeurt. Ruim tien jaar geleden kwam ik bij dit bedrijf werken, dat intussen van een hardwarebedrijf is getransformeerd naar een bijna volledig softwarebedrijf.

De hardwarecomponent is beetje bij beetje minder belangrijk geworden, ondanks het feit dat nog altijd een fysieke server, een harddisk of flashdisk en een netwerk-device nodig zijn om onze informatie-infrastructuur te laten werken. Maar dat zijn steeds meer commodity-componenten geworden, het verschil en de kwaliteit zit in de software. Omdat software steeds belangrijker wordt om de totale servicelevering te kunnen uitvoeren en beheren, is het belangrijk dat je ook steeds meer ‘begrijpt’ van het hele gebied van informatieverwerking. De Enterprise Architectuur van de informatie. Specifieke functies in de informatiewereld gaan steeds ingrijpender met elkaar communiceren en dat vraagt een steeds logischer geheel van entiteiten in de hele informatie-architectuur.

Federatie
De afgelopen jaren is EMC langzaam een federatie van bedrijven geworden, die eigenlijk een logische indeling vormen van een algemene Enterprise Architectuur. Zo praten we tegenwoordig over de IaaS- (Infrastructure as a Service), PaaS- (Platform as a Service) en SaaS- (Software as a Service) laag. Verschillende lagen van functionaliteit om de informatieprocessen in een organisatie goed te laten verlopen. Elke laag dient zo open mogelijk te zijn en elke functionaliteit van elke (open) leverancier toe te staan. Op die wijze kunnen de gebruikers hun eigen omgevingen opbouwen, zonder gedwongen winkelnering omdat de ene oplossing de andere noodzakelijk maakt.

EMC is dus een federatie van verschillende bedrijven: EMC, VMware, RSA Security en Pivotal. Deze bedrijven vormen samen één groot bedrijf, maar hebben elk voor zich een grote vrijheid. Het oude bekende EMC levert nog steeds informatie-infrastructuur. Naast de bekende storage en protectie ook allerhande data- en informatiemanagement-oplossingen. VMware is verantwoordelijk voor het Software Defined Data Center, waar we services op het gebied van compute, storage en netwerking virtualiseren en automatiseren. Op die wijze wordt het datacenter verder gestandaardiseerd. Daarnaast worden, in een joint venture met Cisco, geïntegreerde datacenterbouwblokken geleverd, gebaseerd op geïntegreerde techniek van de marktleiders VMware, Cisco en EMC (VCE).

Marktleiders
De functionaliteit van EMC en VMware bieden samen volledige IaaS-functionaliteit. Echter als de klant samen met EMC-storage liever HyperV van Microsoft als virtualisatie-oplossing gebruikt, kan dat ook. Net zoals als een enkele VMware-klant soms liever Netapp dan EMC gebruikt. Het belang van de klant staat voorop in de federatie. Geen gedwongen winkelnering, geen vendor lock-in. Klanttevredenheid is de beste garantie om op lange termijn succesvol te blijven. Dus de klant moet alle vrijheid houden zijn eigen IaaS-omgeving op te kunnen bouwen. Zelfs als ze dat niet met de marktleiders willen doen.

Pivotal
Op het gebied van ’platform als een dienst’ zijn twee bedrijven binnen de federatie actief. Allereerst Pivotal, een joint venture van EMC en VMware met General Electric. Dit nieuwe bedrijf richt zich op het ontwikkelen van fast en big data apps in hybride cloud-omgevingen. En ook gericht op het nieuwe internet der dingen. Pivotal is een platform om allerhande apps te ontwikkelen die een grote hoeveelheid functionaliteit herbergen. Die via een bedrijfsportal aan medewerkers, partners en eindgebruikers kunnen worden aangeboden.

De apps zelf kunnen ook allerhande ‘intelligence’ herbergen, bijvoorbeeld om informatie-analytics te kunnen uitvoeren. De applicatie wordt daarbij ondersteund met moderne datawarehousing-techniek, zowel disk als in-memory gebaseerd. Een werkelijke big data-omgeving, met naast schaalbare storage, ook de algoritmes en datawarehouse-capaciteit. Ook in Nederland hebben we intussen al diverse projecten lopen op het gebied van big data en analytics.

Information Intelligence
Naast het creëren van de functionaliteit in de knooppunten van een organisatie, zoals Pivotal doet, dienen deze knooppunten ook te worden gekoppeld wat betreft informatie- en documentstromen. Dat is weer het sterke punt van de EMC Information Intelligence-groep. Met onze content management-oplossing Documentum, kunnen relevante workflows en ‘case-management’-processen worden gerealiseerd. Vele organisaties, ook in Nederland, gebruiken deze functionaliteit al jaren om hun informatieprocessen te stroomlijnen.

Vrijheid
Tenslotte zorgt een suite van security en governance-/compliance-functionaliteit ervoor dat alle onderliggende dataprocessen veilig en volgens de geldende compliance-eisen worden uitgevoerd. De EMC-familie van bedrijven is in de loop der jaren uitgegroeid tot een volledig dekkende platform voor de gehele informatie-architectuur.

Daarom is dit EMC Forum zo mooi. Voor iedereen in de informatiewereld iets van zijn gading. Open in zowel techniek als organisatie. Met als belangrijkste uitgangspunt het feit dat de klant uiteindelijk zelf kan kiezen wat hij wil. Geen vendor lock-innende hotels Californië, waar je wel kunt uitchecken maar uiteindelijk nooit meer weg kunt. De vrijheid van de klant staat voorop en je moet je op die wijze durven te organiseren. Elk onderdeel van de federatie is een marktleider op zich, maar de keuze en tevredenheid van de klant is uiteindelijker belangrijker dan een vendor lock-in voor de korte termijn.

EMC blog 26 november

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.