Live vanaf EMC World

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

De federatie, groter dan de som der delen

Op EMC World zijn momenteel ruim 15.000 EMC-klanten en partners bij elkaar om de laatste ontwikkelingen op het gebied van storage te horen. Het is echter steeds minder storage wat de klok slaat, maar data en software. Alles wordt Software-Defined, dus ook de oude bekende storage-wereld. Daarnaast draait het ook niet meer alleen om EMC, maar de federatie van VMware, Pivotal en RSA die naast EMC Informatie Infrastructure steeds meer als één geheel koers zet naar de nieuwe wereld van de software defined enterprise. Een nieuwe informatiewereld die migreert van het tweede platform naar het derde platform van IT. Een nieuwe wereld die in plaats van cliënt en server is gebaseerd op mobiel en cloud. Een wereld waar social media en Big Data de belangrijkste pijlers zijn geworden. Een virtuele wereld op basis van gedistribueerde data en software.

Het is mooi om te zien dat de ontwikkelingen op de diverse deelgebieden van de federatie elkaar versterken. Virtualisatie heeft niet alleen de serverwereld voor altijd veranderd, ook op het gebied van data-opslag en netwerken zal virtualisatie een andere tijd inluiden. Maar we zien ook dat de ‘predictive analytics’ van Pivotal nieuwe functionaliteit toevoegt aan het security analytics-aanbod van RSA. En dat case-management toepassingen van de Information Intelligence Group worden gecombineerd in de Software Defined Workspace van de gebruikers. De interacties tussen al deze innovaties zorgen ervoor dat de hele IT-wereld bruist van veranderingen en nieuwe uitdagingen. Om die uitdagingen aan te kunnen, moeten de partners in de federatie steeds inniger met elkaar samenwerken om die extra toegevoegde waarde onderling te kunnen verzilveren.

De toekomst
EMC World is dus het oude EMC World niet meer. Het is de federatie van EMC II, VMware, Pivotal en RSA die laat zien hoe zijgeïntegreerde oplossingen voor het derde platform beschikbaar hebben, en tevens de positie als marktleider op het tweede platform vasthouden, elk op hun eigen gebied. Tijdens de conferentie wordt duidelijk hoe de familie van EMC II zich samenvoegt om in de kopgroep van het derde platform zijn positie uit te bouwen. Dat kan alleen samen, zonder één log geheel te worden. Het zijn drie individuele schepen – EMC II, VMware en Pivotal, elk met een eigen kapitein – die in eskader richting de Software Defined Enterprise varen. Elk met hun eigen (beursgenoteerde) verantwoordelijkheid om het schip financieel op koers te houden en een commercieel behouden vaart zeker te stellen. Maar ook samen zó behendig kunnen navigeren om als eskader een veel grotere slagkracht te hebben dan de som der delen.

De informatiewereld verandert hevig. Op alle gebieden vliegen de innovaties je om de oren: nieuwe flash-technieken, virtuele netwerken, predictive analytics, data-lakes, Software Defined Everything en security analytics. Niets is meer wat het was. En wordt ook niet meer wat het was. Dat vraagt om nieuwe vormen van samenwerking. Niet alleen onderling, maar ook met al onze partners. Samen de IaaS- en PaaS-oplossingen aanreiken aan providers en eindgebruikers om hun hybride cloud te kunnen bouwen. Zorgen dat de eindgebruiker op beveiligde devices al zijn data en applicaties kan gebruiken en delen, met versie beheerde documenten passend in de workflows van de organisatie.

Data is prioriteit
Naast software wordt ook data steeds belangrijker. Het oude centrale datamodel van het mainframe, dat we tijdens de client-server periode redelijk hebben verwaarloosd, wordt in een cloud-wereld weer enorm belangrijk. Een degelijke Enterprise Architectuur, gebaseerd op eenduidige datamodellen en structuren, is de basis voor een werkbare samenwerking in de cloud. Het gaat hierbij om heldere data-definities die met een veelheid van kleine en snel te modificeren apps zijn te benaderen, uit te wisselen en te analyseren. De oude mainframewereld was wat dat betreft zo gek nog niet.

Vernieuwen met behoud van het goede is momenteel onze uitdaging. Zorgen dat we het kind niet met het badwater weggooien, maar wel durven blijven bewegen en verdergaan. Stilstand is achteruitgang, maar het is wel een ontdekkingsreis. Niemand heeft het beloofde nieuwe derde platform al gevonden, maar we zijn er heilig van overtuigd dat dit de weg vooruit is. Ons federatieve eskader is een nieuwe wereld aan het ontdekken, net zoals Columbus ooit geloofde dat achter de horizon een nieuwe wereld lag en die hij uiteindelijk ook vond. Net zoals dat ons met het derde platform gaat lukken. People with dreams and goals succeed because of one primary reason: they know where they’re going.

* Dit artikel verscheen eerder op de VMware-blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.