Storage: back to the future

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Digitale data-opslag was jarenlang gebaseerd op magnetische techniek. Mainframes gebruikten magnetische tapes om data op te slaan. Later kwamen magnetische disks die roterend de magnetische laag aan een lees- en schrijfkop aanboden. Diskette en kleinere diskdrives ontstonden om goedkoper en sneller data te lezen en schrijven.
Rond 1990 kwam de client-server en was voldoende processorcapaciteit de uitdaging voor de meeste applicaties. Die werden almaar groter en complexer en vroegen meer rekencapaciteit. Het was begrijpelijk dat er methoden werden verzonnen om de processor te ontzorgen van allerhande andere taken die rond de applicatie moesten gebeuren. Denk aan het managen van data-opslag en de groeiende behoefte aan data-services.

Storage industrie
Uit deze ontzorging ontstond de storage-industrie. Door naast de applicatie-server een serveromgeving voor data-opslag en dataservices te plaatsen, kon alle processorcapaciteit van de applicatieserver aan de applicatie worden besteed. Dit leidde negentiger jaren tot de opkomst van externe storage fabrikanten.

IBM stond aan de basis van vele uitvindingen op het gebied van data-opslag. Maar bedrijven als Digital Equipment, Compaq, EMC en Data General waren de trekkers van de RAID-techniek om kleinere disks op een betrouwbare redundante wijze te beveiligen tegen falen en dataverlies. Grote bedrijven die steeds meer business continuity en high availability wensten, waren de aanjagers van deze ontwikkeling. Denk aan de financiële wereld, energiewereld en luchtvaartmaatschappijen die gegarandeerde no-break datacenters nodig hadden.

Storagenetwerken
Vanaf het jaar 2000 zijn in feite EMC (dat Data General had overgenomen) en Netapp (dat opslag vanuit de appliance-gedachte ontwikkelde) de twee grootste externe storage bedrijven geworden, naast de bestaande serverleveranciers die hun eigen producten hadden. Omdat de hoeveelheid externe storage snel groeide, werden specifieke storage netwerken als SAN en NAS ontwikkeld en een aansluitende industrie ontstond op het gebied van storage netwerkleveranciers, waarvan Brocade en Cisco de bekendste zijn.

De X86 architectuur van Intel werd de facto de dominante architectuur voor de processorwereld. De wet van Moore zorgde dat de rekencapaciteit jaarlijks bleef groeien. Omdat de schaalbaarheid van fysieke processoren lastig was, ontstond de behoefte aan virtualisatie van die fysieke processor. Het was VMware die rond 2000 deze techniek ontwikkelde en industrialiseerde. Hierdoor werd schaalbare processorcapaciteit mogelijk en ontstond in principe voor het eerst weer de mogelijkheid om storage samen met de applicatie te beheren.

Het is grappig dat juist EMC als externe storage leverancier in 2004 VMware acquireerde en daarmee feitelijk een nieuwe start gaf aan de ontwikkeling van server-geïntegreerde storage-oplossingen. De constante groei van de X86-capaciteiten, volwassen virtualisatie-toepassingen en het zeer schaalbaar kunnen toepassen van parallelle processortechniek, die Yahoo en Google ontwikkelden voor hun zoekmachines, hebben gezorgd dat op dit moment vrijwel onbeperkte processorcapaciteit voorhanden is voor welke applicatie dan ook.

Disk wordt Flash
Rond 2010 liep tegelijkertijd de groei van de capaciteit van magnetische opslag tegen zijn grenzen. Dat terwijl de techniek van solid state opslag gestadig groeide en prestatieniveaus bereikte, die voorheen alleen voor snel draaiende disks mogelijk waren. De prijs was nog veel te hoog en daardoor zelfs nog beperkt commercieel inzetbaar in de high end IT-wereld.

Maar ook hier zorgde de wet van Moore dat er een capaciteitsgroei en prijsdaling ontstond die op dit moment flashopslag commercieel naast disk-opslag heeft geplaatst. En zeker de komende jaren als dominante opslagmethode zal uitgroeien. In feite zijn we dus weer terug bij af en kunnen data en applicatie dicht bij elkaar worden geprocessed. Het bedrijf DSSD (in 2014 geacquireerd door EMC) heeft zelfs al oplossingen ontwikkeld waarbij de processor op dezelfde substraat als de flash opslag is gebracht en de ultieme toepassing van opslag en processing kan leveren.

Parallelle processoren
Naast de intussen gevirtualiseerde, server-gebaseerde applicatie-omgeving is vanaf 2000 ook een mobiele wereld ontstaan, met platformen die op een totaal andere wijze micro-services combineren met mobiel beschikbare data. Processing en dataverwerking zijn daar dicht bij elkaar gebleven en hebben vanuit de gedachte van microservices (apps) een nieuwe architectuur doen ontstaan. De komst van de iPhone in 2007 en de iPad in 2010 hebben in feite de basis gelegd voor dit derde platform.

Daarnaast ontstond behoefte om slimmer met data om te gaan en het fenomeen Big Data kwam op. Schaalbare parallelle processortechniek gaf de capaciteit om grootschalige analysetoepassingen te bouwen met nieuwe open source data-opslag technieken zoals Hadoop. Factoren goedkoper konden op deze wijze grote hoeveelheden data worden opgeslagen en verwerkt. Ook hier zagen we de opkomst van integratie van processor en data-omgeving.

Back to the future
Al deze ontwikkelingen komen nu bij elkaar en dat betekent dat de groei van externe storage zijn langste tijd heeft gehad, ook voor high-end organisaties en ‘managed workload’ omgevingen. De hoeveel verkochte externe storage is momenteel ongeveer gelijk aan de hoeveelheid storage die wordt verkocht in servers. Daarnaast heeft virtualisatie en de toepassing van flash-techniek het mogelijk gemaakt de data en de applicatie weer dicht bij elkaar te brengen, waardoor verdere integratie van processor en data-opslag voor de hand ligt. Deze hyper-converged systemen winnen snel aan populariteit.

Het is dus niet verwonderlijk dat EMC, marktleider in externe data-opslag en DELL, marktleider in HPC server-opslag samen verdergaan, inclusief VMware, marktleider in virtualisatie. Want dit geeft gecombineerde integratiekansen nu de wereld van de client-server – het tweede platform – in zijn consolidatiefase belandt. De strijd in het derde platform is vooralsnog onbeslist, want die is amper begonnen. Maar naast platform 1 – het mainframe – waar uiteindelijk nog maar één fabrikant over is gebleven, zou dat voor platform 2 over tien jaar ook het geval kunnen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.