De keerzijde van ‘at your service’

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Met de komst van cloud-standaarden en snelle software-ontwikkelmogelijkheden is de ‘oude’ wereld van starre IT-omgevingen voor altijd veranderd. We kunnen op standaard platformen tegenwoordig weggooisoftware maken; microservices die we slechts voor korte duur gebruiken. Denk aan een ondersteunende app voor een conferentie of de vierdaagse van Nijmegen, na de laatste dag is de app niet meer nodig en volgend jaar zal de inhoud er zeker anders uitzien.

Weggooisoftware
Als we weggooisoftware krijgen, wil je niet veel tijd stoppen in het maken, dus een korte ontwikkeltijd is essentieel. Korte ontwikkeltijden maken het weer zinvol om dat dicht bij huis te doen. Wellicht weer in ‘eigen huis’ zelfs.

En waarom ook niet; ontwikkelgereedschappen worden steeds gebruiksvriendelijker en eenvoudige apps kunnen in principe door iedereen worden gemaakt. Dus ook door de business zelf. Mits er een platform is dat de business daarin ook professioneel ondersteunt en de app vervolgens automatisch en veilig uitrolt naar de gewenste gebruikers.

Make or buy?
Met de komst van cloud-standaarden kun je elke informatiedienst overal laten functioneren, op eigen apparatuur, bij een partner of bij grote, publieke leveranciers. Om daar in de loop der tijd ook flexibel mee om te kunnen blijven gaan. Workloads kunnen continu worden verplaatst, mits deze zijn gebruikers en data kan blijven benaderen.

De wereld van IT is een servicewereld geworden waarin je flexibel elke make-or-buy-beslissing kunt maken die op dat moment voor jou opportuun is. Een wereld waarin je die beslissing bij wijze van spreken ook elke week, elke dag of zelfs elk uur kunt veranderen.

‘Ergens in de cloud?’
Het besef van deze mooie, nieuwe mogelijkheden druppelt langzaam de business binnen. De hype van de cloud is een beetje voorbij. ‘In de cloud zetten’ zonder precies te begrijpen waar en wat die cloud dan wel is, heeft ook zijn langste tijd gehad. Cloud is slechts een standaard om makkelijk diensten te gebruiken en uit te wisselen. ‘Ergens’ zal hardware moeten zijn om die processing en netwerkkoppelingen te realiseren. Alleen waar dat precies is, is voor de gebruiker niet meer zo interessant.

Maar ‘ergens in de cloud’ bestaat niet in de professionele IT-wereld. Elk informatieproces is altijd ‘ergens’, altijd vallend onder bepaalde wetgeving, altijd voorzien van privacy-instellingen en altijd te voldoen (of niet!) aan de juiste compliance-regels. Dus de locatie van uw cloud(s) dient zowel technisch als juridisch goed te zijn uitgezocht en ingericht.

Hyperconverged
Niet alleen het gebruik van diensten is een simpel make-or-buy-beslissingsproces geworden. Deze afweging wordt ook steeds vaker gemaakt voor de inrichting van het datacenter. Vroeger werd elk stukje infrastructuur binnen een datacenter nog uit losse componenten opgebouwd. Tegenwoordig worden server, netwerk en storage al in de fabriek samengebouwd en als geïntegreerd component beschikbaar gesteld. Hyperconverged componenten zijn (bijna) commodity’s – standaard koopwaar – geworden, de bovenliggende software zorgt dat de juiste diensten op de juiste momenten in de juiste configuratie op de juiste plaats worden gerealiseerd.

At your service
Eindelijk kan informatievoorziening als een werkelijke ‘At your service’-dienst worden ingezet. En dat is maar goed ook, want steeds vaker is de informatievoorziening het primaire proces van een organisatie. Bij de een bank is IT geen ondersteunende functie meer: IT-is-de-bank en de-bank-is-IT. Ook bij de overheid is IT geen ondersteunende dienst meer: IT-is-de-overheid en de-overheid-is-IT. Dat geldt voor de hele maatschappij: digitaal zaken kunnen doen, kunnen communiceren, kunnen afspreken, kunnen verhandelen, kunnen betalen, is zonder IT onmogelijk geworden.

Veilige nutsvoorziening
Daarom moet IT als een nutsvoorziening kunnen worden gebruikt. En moeten de assets – de data en de services – snel kunnen worden gemaakt, ingezet en verplaatst op veilige en juridisch correcte wijze. Steeds meer toepassingen worden al gebruikerspecifiek encrypted, zoals Whatsapp dat sinds kort ook doet. Elk bericht is end-to-end encrypted, specifiek voor elke gebruiker. Ook de discussie tussen de FBI en Apple toont aan dat de techniek ons op dat gebied volkomen veilige informatietechniek aanreikt.

Techniek is neutraal
Techniek is van huis uit immers neutraal. Je kunt er goede en slechte dingen mee doen. Met een mes kan een moordenaar je doden maar met een mes kan een chirurg je het leven redden. Dat geldt ook voor informatietechniek, het is de gebruiker die bepaalt hoe hij of zij het wil gebruiken, ten goede of ten kwade. En in een wereld waar deze techniek steeds meer ‘at your service’ beschikbaar is, is dat tevens een ethische kwestie geworden. Immers het goede is prima, maar het kwade willen we voorkomen.

Nu de techniek achterdeurtjes bouwen in software, afluisteren of slim meekijken steeds lastiger maakt, moeten we als maatschappij nieuwe methoden bedenken om ‘het kwade’ te beperken. Dat vraagt weer ouderwets recherchewerk. Voordat we telefoon en internet kregen, waren gesprekken ook niet op afstand af te luisteren. Om het aanvalsplan van Napoleon in te kunnen zien, moest je als spion echt in zijn tent binnen zien te komen.

Van alle tijden
Veiligheid en ethiek zijn discussies van alle tijden. Gelukkig kunnen we ook die veiligheid steeds vaker ‘at your service’ krijgen. In een tijd van terrorisme en hackers vraagt het beschermen van je ‘eigen huis en haard’ ook nieuwe digitale verzekering en bescherming. Je wilt je data niet laten corrumperen of encrypten omdat je dan niet meer kunt werken; IT is immers je primaire proces geworden. Dus moet je diefstal of gijzeling voorkomen door je gouden digitale data goed te beschermen en te beveiligen. Net zoals vroeger je geld, je goud en andere bezittingen.

Criminaliteit-as-a-service
Dataprotectie is cruciaal in deze ‘at your service’ tijden, waar je via publieke portals DDoS –aanvallen, malware en hack-opdrachten op afstand kunt inkopen. Ook de digitale wereld wordt weer net als vroeger: gewoon goed nadenken, voorbereiden, beschermen wat nodig is, opbergen wat niet gezien mag worden en alert zijn op niet gebruikelijke activiteiten.

Het congres over Radicalisering en terrorisme op 31 mei in Den Haag buigt zich over veel van deze uitdagingen, zoals hoe bescherm je de vitale informatie-infrastructuur tegen terrorisme? Er is veel belangstelling, het congres was snel uitverkocht en men heeft het een dag verlengd. Een teken dat we beseffen dat ‘at your service’ ook kwetsbaarheden met zich meebrengt, die we goed moeten inventariseren en minimaliseren. En gelukkig kan ook dat steeds beter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.