Internet of Things: Nieuwe wijn in nieuwe zakken

2 comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Het Internet of Things is de opvolger van cloud en big data in de geschiedenis van hypes die uiteindelijk zeer wezenlijk onze maatschappij veranderen. In de fase van een hype maakt nog niemand enige cent omzet op het onderwerp, behalve de organisatoren van conferenties. Toch is het belangrijk te begrijpen wat de impact van deze ontwikkeling kan zijn op onze maatschappij en ons leven. Het is beslist geen oude wijn in nieuwe zakken, maar de vooravond van zeer interessante ontwikkelingen.

We hebben allemaal al wat IoT in huis. Zoals je lampen via wifi met een afstand-bediening aan en uit doen, een huiskamerthermostaat die weet dat je thuis gaat komen, een camera die je huiskamer laat zien als er iets beweegt. Allemaal van die kleine handige gadgets die het leven veraangenamen en vanaf je smartphone kunnen worden bediend. Zoals het openen van de deuren van je auto, of het programmeren van het wasprogramma van je wasmachine of het volgen van je huisdier dat een gsm-halsband omheeft.

Gadgets
Consumentenproducten vormen vaak vanuit een gadget-behoefte de basis voor brede toepassingen voor het slimme huis, de slimme auto en het slimme kantoor. Echter net zoals big data een flinke hype was, blijkt het werkelijk op industriële schaal toepassen van die techniek nog best een uitdaging. De reden is dat deze nieuwe technieken infrastructuren vereisen die de schaalbaarheid, de eenvoud en potentie bezitten om de groei daarvan te ondersteunen. Kijk naar hoe Hadoop werd omarmd, maar nog steeds aan het begin van de ontwikkelingscurve staat wat betreft het werkelijke ‘enterprise’-gebruik. Slechts Fortune 5.000 bedrijven zijn hier serieus mee bezig. De rest moet nog ontdekken hoe ze er werkelijk waarde uit kunnen halen.

IoT is een uitdaging die veel verder reikt dat alleen maar informatietechniek. Het zal de manieren waarop bedrijven zijn gestructureerd wezenlijk veranderen. Denk maar eens aan de administratieve systemen die ons de ‘werkelijkheid’ vertellen over de voorraad in het magazijn. Met een goed werkend IoT-systeem ‘weet’ het magazijn zelf wat er aan inhoud ligt, daar is geen administratie meer voor nodig. We weten realtime de status van goederen die onderweg zijn, daar is geen supply management-systeem meer voor nodig. En de voorraadsystemen in winkels zien realtime hun voorraad in de schappen wijzigen.

Papieren ICT
We hebben sinds de ontwikkeling van de transistor en later de processor heel veel processen administratief kunnen automatiseren. In mijn eerdere blog ‘Papieren ICT’ heb ik daar vanuit een ervaring eerder dit jaar over verteld. E-mail was niet anders dan de elektronische brief. CRM was niet anders dan een elektronisch kaartensysteem en ERP was niet anders dan een gedigitaliseerd administratief order- en planningsysteem. Het proces werd gedigitaliseerd, maar niet wezenlijk veranderd of geautomatiseerd.

Begrijpelijk, want we hadden (en hebben) nog steeds te weinig realtime informatie ter beschikking om de processen om ons heen werkelijk te automatiseren. En juist de komst van het Internet of Things gaat dat veranderen. De dingen om ons heen gaan communiceren; met ons maar ook met elkaar. En ze kunnen zelfstandig acties nemen als dat binnen hun taak valt. En zelfstandig een workflow afhandelen als de juiste dingen gebeuren of worden gemeten.

Het slimme huis
Hoe mooi zou het zijn als je van je huis wegloopt, alle deuren automatisch op slot gaan, de ramen gesloten worden en het alarm wordt geactiveerd? Bij onze auto is dat al de gewoonste zaak van de wereld maar ons huis is nog tamelijk dom op dat gebied. Want het betekent dat overal sensoren en actuatoren moeten zijn geplaatst om dat mogelijk te maken. Een hele klus om dat in bestaande bouw te realiseren.

En de hoeveelheid informatie die in en rond dat huis gegenereerd wordt, dagelijks, elk uur en elke minuut is nog lastig te verwerken in interne huisnetwerken. En de connectiviteit met ons als bewoners daarin en er omheen. Wie mag wat op welk tijdstip in welke hoedanigheid? Een te slim huis kan zelfs wel eens lastig worden als de techniek ‘even’ niet doet wat het zou moeten doen.

Oneindige datageneratie
Op bredere schaal levert het IoT heel veel eindpunten op die data gaan verzenden. En eenmaal aangezet, betekent dat in principe ook ‘nooit meer afgezet’. Elke nieuwe sensor gaat eindeloos door met het genereren van data. Dit maakt het onmogelijk om al die data ooit te kunnen opslaan, dus er zullen intelligente sensoren moeten komen die alleen maar zinnige data, en dat is dus eigenlijk informatie, kunnen leveren. Dat vraagt energie bij de sensor en gegarandeerde connectiviteit.

Vervolgens moet die informatie veilig bij de juiste systemen komen om vanuit daar realtime naar de juiste eindpunten, displays of actuatoren te worden getransporteerd. Best een fikse uitdaging lijkt me. Vooral dat veilig heeft nog best wat voeten in de aarde . . .  Ook het analyseren van data en daaruit de juiste handelingen destilleren, vraagt nog wel wat onderzoek en ontwikkeling.

Tenslotte is het belangrijk te kijken naar de meerwaarde voor de organisatie. Er moet nog heel wat gebeuren voordat het slimme magazijn de slimme producten in de schappen kan herkennen. Alleen al de standaardisatie wereldwijd is nog nauwelijks geregeld. En wereldwijde standaarden lopen meestal vijf tot tien jaar achter bij de facto standaarden die zich ook nog niet ontwikkeld hebben.

Nostalgie
Dit alles gezegd hebbend, is het Internet of Things een ontwikkeling die de komende economische golf onze maatschappij onomkeerbaar zal veranderen. Net zoals de transistorradio in de jaren zestig de start was van een elektronische revolutie die ons uiteindelijk het internet, onze smartphones en de cloud hebben geleverd. Die transistorradio is nu nostalgie en daar kijken velen met weemoed naar terug. Dat zullen we over 50 jaar ook doen met de huidige gadgets die onze eerste stappen zijn op het gebied van het Internet of Things.

Verwachtingen managen
Het is belangrijk dat we onze verwachtingen managen. Ik weet nog de congressen in de jaren zeventig waar we voorspelden dat we tien jaar later allemaal via futuristische mono-railsystemen wereldwijd met elkaar verbonden zouden zijn. Het duurt wat langer en had wat minder impact dan we toen dachten. Dat is wellicht goed om in het achterhoofd te houden als we luisteren en lezen over de toekomst van het Internet of Things.

2 thoughts on “Internet of Things: Nieuwe wijn in nieuwe zakken

 1. Anton Schaerlaeckens

  Verwachtingen managen lijkt me inderdaad goed. Lijkt of term “Internet of Things” weer een marketing kreet is. Net zoiets als “ Big Data” Terwijl veel organisaties nu al problemen hebben om hun informatiestromen efficiënt en effectief te gebruiken. Daar zit ook al een enorme verbeteringsslag.

  Reply
  1. Hans Timmerman Post author

   Hallo Anton,

   Bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk, altijd gaat de hype ver vooruit op de werkelijke serieuze toepassingen. Maar het vraagt serieuze schaalbare infrastructuren die veel bedrijven nog niet hebben. Dus eerst die maar eens moderniseren 🙂

   Groeten, Hans.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.