Robots

‘Robots houden mogelijk ooit de menselijke soort in stand’

No comments »
AUTHOR:
Redactie Dell EMC
CATEGORIES:

Chris Verhoeven is Associate Professor Technology aan de TU Delft en verzorgt op 6 december aanstaande een verrassende keynote over robotica tijdens het Dell EMC Forum. Verhoeven beschouwt robots als de volgende stap in de evolutie.
machine learning

‘Veel mensen denken dat evolutie een blind proces is. Maar vanaf het moment dat er nagedacht werd, ontstonden er nieuwe dieren. Zo zie ik het ontstaan van de robot ook; het is de volgende stap in de evolutie. Nu bestaat er een hardnekkig beeld dat evolutie een traag proces is, maar daarin wordt de kracht van het denken onderschat. Dat is een enorme versneller van ontwikkeling. Door een robot te beschouwen als een nieuwe diersoort, scherpt dat het denken hierover aan.

Robots zijn net dieren
We hebben namelijk de neiging om robots te vermenselijken, zowel in uiterlijk als in gedrag. Ik zie juist meer overeenkomst met dieren. Dieren zijn in staat om zichzelf opnieuw op te bouwen van binnenuit. Denk aan de kwal die neerstrijkt op een steen en een zelfvoorzienende fabriek in de vorm van een poliep wordt. Uit die poliep groeien vervolgens weer nieuwe kwallen. Bij robots gebeurt dat ook. Zij kunnen zichzelf monteren of demonteren en zich vernieuwen of verbeteren. Robots zijn hun eigen fabriek.

Net als een dier of mens, heeft een robot een zenuwstelsel en spieren. Een verschil is dat zij elektrisch denken en dat hun spieren elektrisch zijn. Net als bij dieren, zie je dat ook de robot gedomesticeerd wordt door de mens. Dat leidt nu al tot robots die ons ondersteunen bij taken in bijvoorbeeld de zorg en in de landbouw. Deze ontwikkeling zet zich steeds verder door. Toch is niet goed te voorspellen wat hierin voor ons ligt. Dat is als vragen aan een dinosaurus of er zelfrijdende auto’s komen.

Het blijft evolutie
De angst dat robots mensen gaan vervangen, is wel wat voorbarig. Je kunt niet uitsluiten dat dit nooit gebeurt; het blijft tenslotte evolutie. Maar wat wij aanzien voor intelligentie, is dat in de praktijk nog echt niet. We vinden een medische encyclopedie ook niet slimmer dan de arts. Een robot put uit eigen data en uit die van andere robots. Daarmee is een snel antwoord mogelijk op vragen over kwaadaardige moedervlekken of andere ziektes. Toch is de arts nodig voor de interpretatie en om vast te stellen of er meer speelt dan alleen die moedervlek.

Wereldvrede
Vooralsnog is een robot als een kever die zijn pootjes intrekt op het moment dat er onbekend terrein voor hem ligt. Zo lang de robot niet kan putten uit precedenten, kan hij nog niet zelfstandig handelen. Stel dat robots werkelijk slimmer gaan worden dan mensen, dan besluiten ze ongetwijfeld dat het domste en meest inefficiënte wat je kunt doen oorlogvoeren is. Het resultaat is dan wereldvrede. En wanneer wij als oorlogszuchtige wezens, al organisaties als Greenpeace en Natuurmonumenten hebben, wie zegt dan dat de robots niet een Greenpeace-achtige organisatie in het leven roepen om de menselijke soort in stand te houden en zo te zorgen dat wij elkaar niet in de haren vliegen? Ik heb er een heel optimistisch toekomstbeeld over.’

Registreer vandaag!
Chris Verhoeven sluit het Dell EMC Forum met zijn keynote om 15:50 uur af. Bent u benieuwd naar zijn verhaal en wilt u weten hoe Dell EMC u kan helpen bij het realiseren van uw digitale transformatie? Meldt u zich dan vandaag nog gratis aan voor het Dell EMC Forum. We zien u graag op 6 december 2017 in De Fabrique te Maarssen!
machine learning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.