Informatie Governance kritische succesfactor voor publieke en hybride clouds

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Cloud computing groeit snel. Op alle plaatsen in het bedrijfsleven en bij de overheid vind oriëntatie plaats hoe en wanneer men de eigen processen deels in de cloud zou kunnen plaatsen. Volgens recentelijk onderzoek van IDG Research services, in opdracht van CIO Market Pulse Survey, blijkt dat driekwart van de IT organisaties al applicaties in een private cloud omgeving hebben draaien of serieuze plannen daarvoor hebben.

Private clouds leveren voordelen op op het gebied van lagere IT-kosten, verbetering van de services en – last but not least – een veel grotere flexibiliteit en lichtvoetigheid wat betreft inzet en gebruik.  Daarnaast biedt een private cloud een grotere veiligheid en een betere beheersmogelijkheid wat betreft corporate informatie.  Informatie governance policies kunnen heel goed in private cloud omgevingen worden ingebed, opdat cloud informatie en applicaties nog steeds correct onder beheer van de IT-afdeling staan.

De situatie verandert zodra zogenaamde hybride clouds worden toegepast, waarbij de eigen private cloud deels wordt gecombineerd met externe public clouds. Slechts 34% van de organisaties die IDG heeft onderzocht, heeft een adequate governance strategie en policy voor cloud-gebaseerde informatie. Een derde gaf aan dat zij niet gereed waren om informatie in public clouds te kunnen beheren. En 57% geeft aan dat zij op dit gebied nog een inhaalslag te maken hebben om een proactief informatie management en governance beleid te creeren.

In het vorige week verschenen rapport van de “Leadership Council for Information Advantage” staat vermeld dat er 4 groeiende gebieden zijn die de toepassing van informatie in hybride en publieke clouds compliceren:

  • Niet bewezen comptabiliteit tussen de verschillende cloud platformen
  • Fragmentatie van de informatie architectuur van de betreffende organisatie omdat geïsoleerde data en content in de cloud ontstaat.
  • Een groeiend gevaar voor vendor lock-in
  • Groeiende ketens van informatie management en veiligheid.

Het rapport geeft enkele nuttige adviezen om genoemde gevaren het hoofd te bieden. Allereerst: blijf eigenaar van je eigen informatie. Ook als je geen eigenaar bent van de infrastructuur, applicaties of services die gerelateerd zijn aan die informatie.  Onderzoek het recht dat je als organisatie hebt en houdt over het eigendom van je informatie en verdedig dat recht.

Het tweede advies is: hoop dat er spoedig (meer) standaarden komen, maar wees voorbereid op verdere integratie. Laat je niet opsluiten in verticale en propriety cloud-oplossingen die gemakkelijk een Hotel California worden: “You can check out whenever you want, but you can never leave’.  Zorg dat je informatie verplaatsbaar en integreerbaar blijft.

Kijk goed naar gedeelde policies die gelden in finance, HR, CRM en andere organisatie afdelingen.  En zorg dat die voor je eigen organisatie niet in verschillende cloud verticals eindigen. Beperk het aantal cloud platformen en consolideer daar organisatiewijd je servicesbehoefte. Tenslotte, maak je informatie nu al ‘cloud-ready’,  encrypt informatie en reorganiseer datasets opdat ze toegankelijk en bruikbaar blijven bij gebruik over verschillende platformen.

Informatie management wordt in de cloud veel belangrijker dan het ooit was. Het is immers jouw informatie waar derden services op of mee uitvoeren.  Het blijft jouw informatie en je blijft er wettelijk ook verantwoordelijk voor. En aansprakelijk. Daarom is het laatste advies wellicht het belangrijkste. Houdt zelf de regie van de integratie van alle mogelijke cloudoplossingen!  Zorg dat de IT-afdeling verandert van een IT operation organisatie naar een regisseur van informatie services integraties. En als je IT-afdeling ge-outsourced is, creëer er weer één!  Als een ‘makelaar’ van IT-services die eigenaar en dirigent is en blijft van de intern en extern gecreëerde services.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.