Applicatieontwikkeling in de cloud

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Cloud computing wordt nog regelmatig met outsourcing vergeleken, ten onrechte. Naast dat het leveringsmodel wezenlijk anders is: cloudaanbieders leveren gestandaardiseerde diensten tegen vooraf opgestelde tarieven op het moment dat de afnemer daar behoefte aan heeft. Terwijl een outsourcingcontract bestaat uit vooraf gemaakte  wederzijdse afspraken gemaakt over te leveren services, service levels, looptijd van contract en de kosten van het gebruik. Maar er is nog een wezenlijk verschil: in toenemende mate leveren cloudleveranciers ook ontwikkeldiensten aan.

Dat wil zeggen, platformen die geschikt zijn om zelf applicaties te ontwikkelen. Doet Amazon dit al enige tijd voor Oracle omgevingen, Salesforce heeft op basis van het Springplatform de dienst VMforce ontwikkeld.  Java ontwikkelaars  kunnen op die wijze ‘in de cloud’ hun java apps ontwikkelen, testen en (laten) accepteren. Ze hebben zelf geen hardware te beheren, geen software gereedschappen te onderhouden.  Salesforce biedt zelfs de mogelijkheid de apps direct te uploaden naar hun productie-omgeving waar ze direct in realtime beschikbaar zijn.

Zoals ik in een eerdere blog al heb gememoreerd verdwijnt het OS langzaam onder de motorkap van de virtualisatie. Windows, Linux etc. wordt langzaam onzichtbaar. Echter de keuze van het virtualisatieplatform wordt wel belangrijker. De platformen waarop de cloudservices worden ontwikkeld, in veel gevallen de apps dus, dienen wel enige vorm van standaardisatie te kennen. Het beheren van apps op een identiek platform als waarop het is ontwikkeld is nu eenmaal veel makkelijker. Of het aanpassen van een externe standaardservice die voor intern gebruik  in de private cloud wat moeten worden aangepast of worden gemashed met een andere service. Kortom,  het platform, of het platform als een service (PaaS) wordt belangrijk voor het ‘uitwisselbaar’ zijn van cloudservices.

Dat is de reden dat cloudleveranciers deze ontwikkelservices ook gaan aanbieden. Enerzijds een extra inkomstenbron, anderzijds een mogelijkheid tot klantenbinding. Een bij een leverancier ontwikkelde app is op eenvoudige wijze daar ook in productie te nemen. Daarom is openheid en vrijheid op dit gebied van belang om lock-in situaties te voorkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.