’3 vragen aan’ Jan Peter de Valk, DHL Express

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

DHL Express is wereldwijd marktleider in het internationaal expresvervoer.Via een netwerk verspreid over meer dan 220 landen en meer dan 500 luchthavens, levert het bedrijf koeriers- en expressdiensten. Voor de CIO van DHL Express, Jan Peter de Valk, ligt er de taak te zorgen dat de (IT)-processen die deze diensten ondersteunen, vlekkeloos verlopen en daarnaast is er uiteraard altijd de uitdaging om te kijken hoe het beter kan. Hans stelde hem de volgende 3 vragen:

Hoe belangrijk is intuïtie voor een CIO?
Wellicht staat de I voor Intuïtie:-). Zonder zesde zintuig kom je naar mijn mening nergens. De C is voor Communicatieskills en de O voor Operatie. Intuïtie helpt ook bij innovatie. Communicatie speelt bovendien een belangrijke rol bij het stimuler […]
Lees meer »

Communities in de cloud

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

De cloud is de standaardisatie van de IT-infrastructuur.  Net zoals vorige eeuw elektrificatie de standaardisatie was voor het beschikbaar stellen van elektrische energie, zo is de cloud de standaardisatie voor het voorzien in digitale verwerkingskracht.  En met die digitale energie kunnen we enorm veel applicaties in een grote variëteit laten werken, en nog belangrijker, ‘samen’ laten werken.  Het maakt het mogelijk communities, gebaseerd op cloud-communicatie op te bouwen.

Iedereen kent app’s die op een tablet als de iPad of smartphones steeds intelligentere diensten kunnen leveren.  Gebaseerd op een bestaande database met actuele gegevens, de kennis van onze locatie en mogelijke voorkeuren, kunnen deze app’s ons allerlei handige, specifieke informatie leveren.  Van het lokale weerbericht tot vertraagde treinen op het station waar je staat.  Van file-informatie tot de prijzen van brandstof van de tankstations in de buurt.  En van boodschappenlijstjes tot de bonusaanbiedingen van de […]
Lees meer »

Vrouwen in de IT: talent is welkom!

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Een paar maanden geleden stuurde ik een twitter-berichtje door over het onderwerp ‘Vrouwen in de IT’. Het aardige was dat ik daar verschillende reacties op kreeg van vrouwen die het leuk vonden dat ik dit onderwerp adresseerde.  Ik heb zelfs nog een leuk gesprek gehad met ‘zo’n vrouw uit de IT’, mede omdat zij net een eigen bedrijfje was begonnen. Zij richt zich nu op de bemiddeling van High Potential Women voor uitdagende functies.  Omdat ze zelf jarenlang in de IT had gewerkt en overtuigd is dat er veel te weinig vrouwen in de IT werkzaam zijn, zag zij mogelijkheden voor haar eigen werving- en selectiebureau.

In de beginjaren van de informatietechniek werkten best veel vrouwen in dit vak.  Maar in die eerste jaren van de IT was er ook nog heel veel administratief werk te doen om een computer te laten functioneren.  Ponskaarten maken, gegevens invoeren, tabellen controleren, allemaal administratieve functies waar voornamelij […]
Lees meer »

’3 vragen aan’ Scott Yara, Greenplum

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:


Voor deze ‘3 vragen aan’ gaan we de grens over naar het bruisende Silicon Valley. Hier is EMC-dochteronderneming Greenplum gevestigd. Aan het woord is Scott Yara, Vice President, Products en medeoprichter van Greenplum.

Wat wordt de grootste trend van 2012?
Dat is Big Data. Je ziet dat EMC zich eerst sterk richtte op de ‘Journey to the Cloud’. Big Data is daarbij een logische volgende stap. We staan op een punt waarbij de cloud en Big Data elkaar ontmoeten. Bij Big Data gaat het erom hoe bedrijven, overheden en andere organisaties wereldwijd, de enorme hoeveelheid beschikbare informatie gebruiken om belangrijke inzichten te verwerven en hier […]
Lees meer »

Wat is data science?

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Het laatste jaar is het begrip ‘data science’ snel bekender geworden. Sommigen stellen dat statistiek binnenkort een ‘sexy’ baan zal zijn. Ook het feit dat steeds meer apps datagedreven zijn, geeft aan dat data, en zeker Big Data, belangrijk wordt. Maar waarom opeens al die aandacht voor statistiek en data? Wat is data science en wat doet een data scientist?

Bijna elke e-commerce applicatie is een datagedreven applicatie. Er is een database achter de webpagina, middleware die communiceert met andere databases en er zijn datadiensten (zoals credit card processing, bankbetalingen, etcetera). Maar het slechts ‘dom’ gebruiken van beschikbare data is niet wat we met data science bedoelen. Data science is het genereren van nieuwe data uit bestaande data. De uitkomst is dus geen dienst maar een informatieproduct.  Data science maakt de creatie van nieuwe dataproducten mogelijk.

Bedrijven als Google, maar ook Facebook en LinkedIn weten als geen ander hoe je uit bestaande informatie, nieuwe w […]
Lees meer »