Het einde van de privacy?

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Afgelopen vrijdag 27 januari was ik aanwezig bij de uitreiking van het nieuwe boek van Adjiedj Bakas, getiteld ‘Het Einde van de Privacy’.  De uitreiking vond plaats bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat op een prachtige locatie staat van het voormalige vliegveld Ypenburg.  Voor mij ook een nostalgische plaats, omdat het naast de voormalige Fokker composietenfabriek ligt.  Eind jaren tachtig was ik als Hoofd Productie Ontwikkeling betrokken bij het ontwerp en de bouw van deze toen zeer moderne fabriek.

Het NFI was een passende locatie voor de presentatie van het boek.  De plek waar noodgedwongen heel veel privacy gevoelige zaken worden onderzocht om misdrijven op te lossen. Sinds enkele jaren gehuisvest in een modern gebouw met alle ruimte dit forensische vak adequaat uit te voeren en te ontwikkelen. Het NFI is een onderdeel van het Min […]
Lees meer »

De grote transformatie

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Volgende week begint in Davos de jaarlijkse vergadering van het World Economic Forum.  Hier komt een groep internationaal erkende deskundigen op het gebied van onze wereldeconomie samen.  Het thema dit jaar is: “The Great Transformation: Shaping New Models”.  Daarbij wordt geschetst hoe onze snel veranderende wereld er over 10 – 20 jaar zal (kunnen) uitzien.

Iedereen is het er over eens dat onze technische verworvenheden een belangrijke stempel drukken op hoe bedrijven en landen zich zullen én kunnen ontwikkelen.  We leven in een maatschappij die economisch bijna volledig is gebaseerd op hoogwaardige techniek.  Zonder geavanceerde nutsvoorzieningen, communicatie, vervoersmogelijkheden en landbouwtechnieken zou het er triest uitzien voor onze wereldbevolking.  En de ongebreidelde groei van de wereldbevolking kunnen we ook alleen maar aan, door het toepassen van ste […]
Lees meer »

De vier jaargetijden van Kondratieff

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Begin vorige eeuw heeft de Russische econometrist Nikolai Kondratieff een intrigerende theorie ontwikkeld.  Hij had geanalyseerd dat in een markteconomie golven van 50 tot 60 jaar verschijnen.  Aardig om te weten is dat twee Nederlanders – Jacob van Gelderen en Samuel de Wolff – zo’n 10 jaar daarvoor al een artikel over dit verschijnsel hadden geschreven.

Kondratieff deed zijn studie in opdracht van Stalin rond 1928.  Omdat de uitkomst van het onderzoek Stalin niet tevreden stelde – hij beargumenteerde dat een kapitalistische markt uiteindelijk stabieler was dan een door de overhead bestuurde markt – verdween hij al snel in de gevangenis en kreeg in 1938 zelfs de doodstraf.  Pas enkele jaren geleden is hij in Rusland gerehabiliteerd.

De winter
De theorie geeft aan dat er twee economische perioden zijn, een opwaartse en een neerwaartse.  Sommige […]
Lees meer »

De CIO als ondernemer

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

De CIO als ondernemer zal een geheel andere verantwoordelijkheid krijgen in het directieteam.  Hij ondersteunt zijn collega’s bij het inrichten en optimaliseren van hun processen.  Hij kent hun processen en informatiestromen.  Hij weet waar en bij wie hij nieuwe diensten kan afnemen of kan laten ontwikkelen.  In deze eeuw van informatie krijgt de CIO een geheel andere functie.

De CIO is lange tijd de technische man of vrouw geweest die verantwoordelijk was voor de IT-fabriek.  Zoals bij elke productiedirecteur is het stroomlijnen van het productieprijs meestal één van de belangrijkste drijfveren. Maar zo’n fabriek kan alleen optimaal draaien als er weinig of geen verstoringen zijn.  Als alles gaat zoals gepland en als processen en taken niet wezenlijk veranderen.  Het probleem is dat een fabriek niet net als een auto snel kan terugschakelen als de weg minder vlak wordt en meer inspanning vereist is.  Als opeens de weg omhoog gaat, zal de fabriek in die overdrive blijven draa […]
Lees meer »