De uitdaging van ‘data driven’ organisaties

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

In alle voorspellingen van 2013 komt verdere ontwikkeling van cloud computing en groeiend gebruik van mobiele apparatuur als een soort vanzelfsprekendheden naar voren. Zowel behoefte aan mobiliteit als groeiende mogelijkheden van mobiele devices, zetten de komende jaren door. Ook ontwikkelt zich een breder aanbod van krachtige, draadloze verbindingen op basis van Wi-Fi of de opvolgers van onze huidige 3G-netwerken.

Het groeiend aanbod van cloud computing, als een ‘utility’ krachtbron voor applicaties is evident. Omdat de hardware steeds goedkoper wordt en volledig automatisch kan functioneren, is wat ik de 220V~50Hz voor de IT noem, een feit geworden. Het inzetten van standaard processorcapaciteit, in de vorm van een X86-architectuur en een ‘virtual machine’, is het nieuwe normaal geworden. Processingvermogen dat we intern als private cloud opwekken of extern afnemen. Een onzichtbare krachtbron onder de motorkap. Blijven twee belangrijke componenten over in dat nieuwe virtuele landschap: de data store en de app store. Data als ruw materiaal, als verzamelde waardevolle gegevens of als informatieproduct. En apps om die informatie te maken, te zien, te verwerken en toe te passen.

Nieuwe ontwikkelingen
De data store als kluis en opslagplaats heeft verschillende uitdagingen. Allereerst moet deze schaalbaar genoeg zijn om de snelheid waarmee wij nieuwe data maken, te kunnen volgen. Dat betekent meer véél meer flash-oplossingen. We verdubbelen de hoeveelheid data momenteel elke 2 jaar en er zijn geen tekenen dat dat de komende 10 jaar zal veranderen. Daarnaast stellen we steeds hogere eisen aan snelheid en beschikbaarheid van die data. Dit vraagt serieus om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van data-opslag, datasecurity en datanetwerken. Maar ook de veiligheid en zekerheid over het gebruik van de juiste data door ons én derden, is een knellend probleem aan het worden. Schertsend zeg ik soms dat we nog veel data in open laadbakken vervoeren. En dan gek kijken als een ander deze data (ook) ziet, er iets van meeneemt of het vervuilt.

Het denken vanuit data is het DNA van EMC: ‘We think data’. Vanuit de oorspronkelijke storage-deskundigheid hebben we de afgelopen 10 jaar een scala aan vaardigheden rond data opgebouwd. Denk aan beveiligen, repliceren, beheren, beschikbaar houden, back-uppen, analyseren, dedupliceren, indexen, combineren, encrypten, organiseren, intelligent maken en compliant houden.

Data is de grondstof van deze eeuw, de nieuwe olie voor onze economie. Elke organisatie zal meer en meer ‘data driven’ worden. Ondersteund door geautomatiseerde grote én kleine datacenters in een fijnmazig grid om die data te huisvesten en te verwerken. Een datacenter heet niet voor niets ‘data’-center. Alles draait om data, zelfs software is uiteindelijk niets meer dan data.

Marktmodel
De app store is een andere zaak. Toen Apple met zijn concept van iTunes startte, beseften velen direct dat dit een prima marktmodel was om functionaliteit rond data te organiseren en te gelde te maken. Sindsdien zijn apps niet meer uit ons leven weg te denken. Van eenvoudige, gratis functionaliteit tot grote krachtige apps die op basis van een totaal ander verdienmodel beschikbaar komen.

De uitdaging is om apps te kunnen maken die op vele, zo niet alle platformen, kunnen functioneren. En zowel in de public cloud, een service provider cloud als een eigen private cloud. Een app die op een virtuele omgeving kan draaien en geschikt is voor Openstack-platformen. Kortom, er is behoefte aan een onafhankelijk ontwikkelplatform voor apps.

Deze behoefte is de drijver achter het nieuwe EMC/VMware initiatief, het zogeheten ‘Pivotal Initiative’. Onder leiding van Paul Maritz (oud CEO van VMware) en Jeff Nick (oud CTO van EMC) wordt de komende maanden een organisatie opgezet die zich richt op zo’n universeel platform voor cloud apps. Een ontwikkelomgeving voor niet alleen de apps zelf, maar ook voor de middleware als data warehousing en data fabrics. De plaats waar data vanuit de storage gestructureerd wordt aangeboden voor allerhande toepassingen. Van ERP tot CRM, van analytics tot security, van content management tot compliance management.

Pivotal Initiative
Een spannende ontwikkeling waarbij we het volgende, cruciale deel voor nieuwe Software Defined Infrastructuren ontwikkelen. VMware zorgde met server-virtualisatie dat cloud computing mogelijke werd. EMC vormt al jaren de kern van een unified data store. Het nieuwe Pivotal Initiative is gericht op het bouwen van een unified app ontwikkelplatform. Het blijft nog best even spannend in de IT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.