Denk groot, begin klein en voorkom puntoplossingen

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

In tijden van economische recessie wordt op veel manieren gekeken of men op IT-investeringen kan bezuinigen. Dat zorgt voor veel creativiteit aan zowel vraag- als aanbodzijde, maar leidt ook vaak tot de overweging: nèt goed is voorlopig goed genoeg.

Op de korte termijn is dat vaak ook zo. Maar door de snelle veranderingen die plaatsvinden in de IT-wereld wordt goedkoop in veel gevallen duurkoop. Door alleen de basisfunctionaliteit te vervangen, stel je de mogelijkheid op innovatie drie tot vier jaar uit. Je houdt de winkel draaiend maar meer niet.

Mogelijk voert het bedrijf een overlevingsstrategie uit. Dan is er geen andere keuze. Korte termijn overleven in plaats van lange termijn innovatie. Maar vaak begint een vervangingsproces vanuit een toekomstvisie. De vervanging is onderdeel van een procesverbetering. Een stap op een langere weg. De punt aan de horizon. De kunst van het groot denken en in kleine standvastige stappen aan die grote toekomst bouwen, is niet veel organisaties g […]
Lees meer »

Beveiligen in de cyberwereld: tijd voor de cyberdeltawerken

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Afgelopen week kwam de NOS met het nieuws dat vorig jaar bij een botnet-aanval op vele instanties in Nederland, een grote hoeveelheid gevoelige informatie was buitgemaakt. Het trieste is dat deze informatie wel in bezit was van afdeling High Tech Crime van de politie, maar dat er niets mee was gedaan, totdat de NOS aan de bel trok.

In het bericht van de NOS stond: ‘De NOS kreeg toestemming om twee dagen in het gigantische databestand rond te neuzen en vond veel gegevens afkomstig van computers van gemeenten, waterschappen, ziekenhuizen, universiteiten, ministeries, media, ondernemingen en bedrijven die deel uitmaken van vitale infrastructuur zoals energie- en waterleidingmaatschappijen.’ Het gebruikte virus kopieerde allerlei inlogcodes, vertrouwelijke mails, toegangscodes en creditcard-gegevens.

Zo makkelijk is cybercrime dus tegenwoordig. Als het een virus lukt om een systeem binnen te komen, dan i […]
Lees meer »

High Tech Crime vraagt High Tech Intelligence

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Techniek heeft altijd een positief en een negatief gezicht: Een mes kan gebruikt worden voor een levensreddende operatie, maar kan ook mensen vermoorden. Dat geldt ook voor onze snel voortschrijdende internet en informatietechniek. Naast alle verworvenheden van social media, Clouds en connectiviteit is er ook een zeer snel groeiende negatieve wereld: de wereld van High Tech Crime.

In Europa ligt het geweldsmonopolie bij de overheid. De overheid beschermt ons met leger en politie tegen aanvallers, roof en moord. Daar is iedereen het wel over eens. Maar als je diezelfde vraag stelt ten aanzien van cybercriminaliteit wordt het antwoord iets genuanceerder. Onze maatschappij wordt steeds geavanceerder aangevallen via allerlei informatiesystemen. Niet alleen vanuit eigen land, maar uit de hele wereld. De zogenaamde Persistent Advanced Thread, zoals dat wordt genoemd, het continue op zeer geavanceerde wijze aangevallen worden, is geen incident meer.

En vaak weten we niet eens dat we worden […]
Lees meer »

Insourcing: de nieuwe mode

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Afgelopen december stond er een interessant artikel in ‘The Atlantic Magazine’ over de verandering die gaande is in de VS: het terughalen van werk uit lagelonenlanden. Het voorbeeld betrof General Electric, die sinds de jaren ‘70 steeds meer werk ging uitbesteden naar dergelijke landen. Grote fabriekscomplexen kwamen leeg te staan en industrieterreinen lagen er verlaten bij. Eigenlijk wilde GE de gebouwen verkopen, maar de onroerend goedcrisis gooide roet in het eten.

In 2012 gebeurde er iets vreemds: op dit verlaten complex werden weer nieuwe assemblagelijnen geopend. Werkzaamheden, die tot voor kort in China werden uitgevoerd, worden weer door Amerikanen gedaan. Na de eerste lijn volgde al snel een tweede lijn met werkzaamheden die tot voor kort in Mexico werden uitgevoerd. Op dit moment worden er meer oude fabrieksgebouwen opgeknapt om nog meer ‘ouderwetse’ assemblage-activiteiten te huisv […]
Lees meer »