Overal Wi-Fi?

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Afgelopen weken vierde ik vakantie op Curaçao om te genieten van dié plek in ons Koninkrijk waar de zon gelukkig wél elke dag schijnt. Na mijn eerdere bezoek – drie jaar geleden – merkte ik een opmerkelijke verandering op: bijna overal was (gratis) Wi-Fi beschikbaar. In het hotel in de lobby, op de kamers, bij het zwembad, op het strand. Maar ook op de meeste andere publieke locaties op het eiland. Of je nu hoog op de top van Fort Nassau was of in een klein strandrestaurant als Pirate’s Bay, er was gratis Wi-Fi van goede kwaliteit.

Een enorme verbetering vergeleken met drie jaar geleden, toen een beetje internetverbinding nog best wat organisatie of flinke kosten met zich mee bracht. Draadloze communicatie via Wi-Fi is nu een beetje een commodity geworden. Een vanzelfsprekende nutsvoorziening die we meestal gratis om ons heen zien ontwikkelen. Net zoals water, elektriciteit of toiletvoorzieningen.

Wi-Fi
Wi-Fi is een kleine […]
Lees meer »

Wie is de data-eigenaar?

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

We maken met elkaar dagelijks meer data dan we de dag ervoor deden. Per jaar groeit de creatie van digitale gegevens zelfs met 60%. Deze data worden deels in een gesloten omgeving opgeslagen, zoals thuis, op het werk of binnen een niet openbare organisatie. Een groot en groeiend deel – zoals in sociale media – is tegenwoordig steeds meer open data. Open data zijn gegevens waarvan iedereen vrij gebruik kan en mag maken. De overheid is steeds meer gegevens aan het vrijgeven waarmee iedereen mag doen wat hij wil. Denk aan de gegevens die het KNMI verzamelt, weerinformatie die steeds vaker voor iedereen beschikbaar komt. Begrijpelijk natuurlijk, want het KNMI wordt, net zoals het CBS, de rechtspraak of de Koninklijke Bibliotheek, betaald door ons allemaal als belastingbetaler.

Zo is er nog veel meer informatie die door overheidsdiensten wordt gecreëerd of verzameld. Zolang het geen privacygevoelige gegevens […]
Lees meer »

Twee zekerheden: de dood en verandering

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

De Tibetaanse lama Sogyal Rinpoche stelt in ‘The Tibetan Book of Living and Dying’ dat in het leven maar twee zekerheden zijn: ‘de dood en verandering’. Dat is een wijze uitspraak, zeker in een tijd waarin we als maatschappij en economie weer in een enorme veranderingsgolf zitten. Een recessie is meestal het einde van een stabiele periode van voorspoed en groei. Maar een recessie is tegelijk ook het begin van een nieuwe periode van voorspoed en groei.

Ik vergelijk de tijd waarin we nu leven vaak met de periode begin jaren zestig van de vorige eeuw. Na een periode van crisis en langzaam herstel, stond ons een berg van veranderingen te wachten. We zouden ons ontworstelen aan de verzuiling in de maatschappij. We gingen meer en langer studeren. Aan een levenslange carrière bij één werkgever zou spoedig een einde komen. De auto, het vliegtuig en de elektronica kwamen snel ons leven binnen. De jaren zest […]
Lees meer »

Who moved my cheese?

No comments »
AUTHOR:
CTO Dell EMC Nederland
CATEGORIES:

Toen ik begin 2002 bij EMC kwam werken, was de IT-wereld net in een diepe crisis geraakt. De dotcom-bubbel was gebarsten en ook de Telco’s waren financieel flink aangeslagen. Alleen overheid en bancaire wereld waren (toen) nog gezond. Geen leuk moment om bij een IT-bedrijf te starten: afnemende afzet, dalende koersen, bezuinigingen en wereldwijd afscheid nemen van ruim 35% van je medewerkers.

Ik herinner me nog mijn eerste kick-off in 2002, waar onze, toen nieuwe CEO Joe Tucci voor de troepen stond en het verhaal ‘Who moved my cheese’ vertelde. Een boek van Spencer Johnson over hoe je continu ‘mee’ moet veranderen in een veranderende wereld. En begrijpen dat verandering de enige constante factor in het leven is. Het boek is geschreven als een fabel met als hoofdpersonen twee muizen en twee kleine mensen (little people).

Kaas
Deze little people leven al jaren […]
Lees meer »